Категории: България

Свилен Шитов, кмет на Девня пред „Нова Варна“ за извънредното положение и мерките

Реклама

Редакцията на медия „Нова Варна“ се свърза с Община Девня и ръководството в лицето на кметът Свилен Шитов. За дарителската кампания, която ще достигне до 2500 домакинства, както и много други въпроси може да прочетете тук

Има ли заразени с COVID-19 на територията на Вашата община ?
– На територията на община Девня има два случая на заразени с COVID-19, от които един е оздравял, а другия е хоспитализиран.

Има ли лица поставени под карантина, какъв е статутът им(местни, върнали се от чужбина, ако да, от къде и кога са се върнали) ?
– Поставени под карантина са около 150 човека, местни върнали се в периода от 10 март до 28 март 2020 г. от Румъния, Германия, Турция, Франция, Австрия, Холандия, Дания, Англия и Италия.

Следи ли се за състоянието на тези лица ?
– РУ на МВР – Девня съвместно със служители от община Девня проследяват спазването на карантина. При случаи на неспазване на карантината се уведомява прокуратурата и се образува досъдебно производство.

Имате ли повишена натовареност по отношение на социалния патронаж за възрастни хора. Голям ли е процента на самотно живеещи възрастни хора ?
– Има повишена натовареност по отношение на социалния патронаж за възрастни и самотно живеещи хора, като предвид това, че населението на общината е застаряващо броят на самотно живеещи хора е над 25% от населението на общината.
Отделно от горното има сформиран екип от доброволци от общинската администрация, които извършват доставки по домовете на възрастни и самотни хора на лекарства, хранителни продукти и други услуги.
Община Девня е одобрена по целева програма „Топъл обяд у дома“ в условията на извънредна ситуация 2020 г., която ще се финансира от Агенция социално подпомагане. По програмата 170 лица ще получават безплатен топъл обяд, който ще се доставя ежедневно до домовете им. Услугата ще ползва от лица с ниски доходи, под линията на бедност, за времето в което са поставени под задължителна карантина. Другата група са уязвими лица в т.ч. и възрастни над 65 години без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят сами и нямат близки. Лица които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват.
Община Девня реализира проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Девня“. По проекта се извършва доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост на 38 потребителя.
Община Девня организира дарителската кампания с хранителни продукти от първа необходимост. Кметът Свилен Шитов, заместник-кметът Донка Йорданова, секретарят на Община Девня Елка Драгулева и 12 общински съветници, начело с председателя Владимир Ненков подкрепиха инициативата, като дариха заплатите си за закупуване на хранителни продукти. В акцията се включи местния бизнес и местни структури на политически партии. От понеделник 13 април доброволческият отряд започна раздаването на пакетите по домовете, като 2500 домакинства ще получат пакети с 12 вида дълготрайни хранителни продукти от първа необходимост. Община Девня осигурява и по един козунак и 10 яйца за Великден на всяко семейство.

Имате ли информация от страна на личните лекари са увеличаване процента на болните от остри и респираторни заболявания по време на извънредното положение ?
– Имаме информация от личните лекари, че няма увеличение на процента на болни от остри респираторни заболявания по време на извънредното положение.

Как стои въпросът с дезинфекцията от страна на Общината. Кой я извършва. И с каква честота и какви действия са извършени до момента ?
– Община Девня извършва ежедневни и периодични дезинфекции на автобусни спирки, входове на жилищни блокове, прилежащи площи и входове на сгради – дирекция соц. Подпомагане, бюро по труда – филиал, пощенски клонове, търговски улици и търговски центрове, банки, ДКЦ 1 Девня, МБАЛ Девня, Център за спешна медицинска помощ, практики на лични лекари, сградите на общинска администрация – Девня, кметствата, РУ – Девня и социални жилища. Дезинфекциите се извършват от фирма ДДД Станция – Варна ЕООД и доброволчески отряд.
Община Девня е осигурила маски и дезинфектанти, които са раздадени на личните лекари, търговски обекти и населението на общината.

Спазват ли се ограниченията наложени от националния щаб за избягване на заразата ?
– Ежедневно се извършват проверки по заповедите на Министъра на здравеопазването съвместно със служители на РУ на МВР – Девня. Има установени случаи на неспазване на ограниченията и има съставени актове по Закона за здравето за посещения на паркове и площади.

Осъществяват ли се транспортни връзки с областния център, намален ли е графикът на автобусите ?
– Ежедневно се осъществява обществен превоз на пътници до областния център от фирма Волан, като автобусите се движат по ограничено разписание.

Имате ли информация за регистрираните граждани на бюрото по труда. Има ли увеличаване на безработицата ?
– За периода от 14 март до 14 април в бюрото по труда Девня, което е филиал към Бюро по труда Вълчи дол са регистрирани 111 безработни. През февруари регистрираните месец безработни са били 5.47 %, към настоящият момент са 6.26 %.

Имате ли становище за пренареждане на културния календар на общината ?
– Културния календар на общината ще бъде съобразен със срока на извънредното положение.

В най-малките населени места, освен кметът на селото на кого е поверена грижата за осъществяване на контрол във връзка с извънредното положение. Има ли доброволни отряди ?
– В малките населени места контролът се осъществява от кмета на селото или кметския наместник и служители на РУ на МВР – Девня съвместно със служители от община Девня. В община Девня има доброволчески отряд от 7 човека, които участват при извършване на дезинфекция във всички населени места на територията на общината.

Има ли служители, които се притесняват за здравето си и отказват да извършват служебните си ангажименти ?
-Няма служители, които да се притесняват за здравето си и да отказват да изпълняват служебните си задължения.

По интервюто работи: Росен Гацин

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Рекордни жеги удариха света

Стана ясно, че гореща вълна е обхванала части от Северозападна Индия, а столицата Делхи е…

преди 28 минути

Във Варна спират тока в тези райони точно в почивната неделя

На 19.05.2024 г. В периода 10:30 ч. до 17:00 ч. Поради извършване на оперативни превключвания…

преди един час

Пазете се: Във Варна има бум на ухапани от кърлежи

Стана ясно, че за 2 седмици близо 100 души са ухапани от кърлежи в област…

преди един час

На крачка от голяма трагедия: Какво се случи със Сашко от Перник в събота вечер(ВИДЕО)

Стана ясно, че за кратко време Сашко от Перник отново се е загубил. Детето изчезнало…

преди 2 часа

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес на места в планинските райони от западната половина на страната валежите ще са временно…

преди 3 часа

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 19 часа