in ,

Археологическите находки на Шишковата градинка – поглед отвътре (СНИМКИ)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Напредва изпълнението на проекта за експониране на археологическите находки, които бяха разкрити при ремонта на Шишковата градинка във Варна.

Там бе открита част от късноримска крепостна стена и улична настилка от османския период, докато строители извършваха подмяна на подземна инфраструктура. Именно откритието забави и завъшването на проекта за обновяването на Шишковата градинка.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Средства за допълнително проучване и социализиране на намерената археология на пл. „Екзарх Йосиф“ са осигурени от Община Варна.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

За да се запази културно-историческото наследство, бе изработен проект за експонирането ѝ.Тя ще бъде покрита от триплексово бронирано стъкло. Досега е изградена част от конструкцията. Пространството ще бъде климатизирано, за да няма влага.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

В момента на мястото работи реставратор, който подготвя пространството за поставянето на стъклото, видя фоторепортерът на „Нова Варна“. Не е ясен срокът, в който ще приключат дейностите. Преди да бъде поставено то, трябва да бъде отстранена наличната влага, обясни реставраторът.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.