in

Трима варненци са обвиняемите за наркооранжерията в Разградско

Снимка: МВР

Трима са обвиняемите за откритата съвременна наркооранжерия в разградското село Свещари

Днес Териториалното отделение в Исперих към Районната прокуратура в Разград внесе искания в Районния съд за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 34-годишния Благой П., 26-годишния Златомир П. и 22-годишната Мария К. Към момента са задържани за срок до 72 часа.

Те са привлечени днес към наказателна отговорност за държане без надлежно разрешително на 10,8 кг марихуана на стойност близо 65 000 лева /по член 354а, ал. 3 от НК/, както и за засяването и отглеждането на растения от рода на конопа /по член 354в, ал. 1 от НК/. 

И двете престъпления са извършени от тримата обвиняеми в съучастие. 

Както вече е известно, вчера на територията на бивша сграда на АПК в разградското село Свещари е била разкрита съвременната наркооранжерия от служители на ОД на МВР в Разград. Намерени и иззети са били саксии с общо 753  растения от рода на конопа в различен стадий на развитие. Оранжерията била оборудвана с датчици за контрол на влагата, вентилатори и специално осветление и поливна система. При претърсване на помещенията са открити препарати за наторяване и растителна защита, както и голямо количество суха маса, готова за продажба. 

Помещенията са били наети от тримата съучастници от тяхна позната – 52-годишна жена от Варна. Тя вече е разпитана пред съдия. 

Съдебните заседания по разглеждане на исканията за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ започват по-късно днес. 

Извършени са пет претърсвания на различни адреси, като четири от тях са във Варна, тъй като Благой П. и Златомир П. са от Варна. Съучастничката им Мария К. е от варненското село Разделна. 

Действията по разследването продължават.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.