in

Проф. Венцислав Вълчев за изпитанието „извънредно положение“ за Техническия университет във Варна

Колаж: Нова Варна

Днес ви срещаме с ректора на Техническия университет във Варна, проф. д-р инж. Венцислав Вълчев

В интервю за „Нова Варна“ той разкри всички трудности, които създаде настоящата ситуация на извънредно положение, вследствие на разпространилата се зараза с Covid-19 в страната ни. По какъв начин се провеждат занятията, изпитните форми и образуват ли се пропуски при обучителния процес във висшето учебно заведение.

– Каква е според Вас най-голямата спънка за висшето образование, която създаде ситуацията с коронавируса? Пред какви препятствия Ви изправи като ръководство на висше учебно заведение?

– Създалата се обстановка е предизвикателство за всички, но може би в сферата на образованието най-сериозна е ситуацията за Техническите университети и тези със сериозна практическа подготовка в реална среда. Като ръководство, основната ни задача беше да се създаде организация на учебния процес, така че успешно да се приключи учебната година. Като Университет от 5 години имаме акредитирана среда за дистанционна форма на обучение, както и няколко магистърски програми. Но вкарването на цялостното обучение в такава среда се оказа доста сериозно предизвикателство. Въпреки това, благодарение на целия академичен състав и на нашите студенти много бързо успяхме да реализираме електронно/дистанционно обучение. Дори и нашите специалности, които подготвят специалисти по регулирани професии, след една сериозна обосновка получиха разрешение, не само от МОН, но и Изпълнителна Агенция “Морска администрация“ да провеждат дистанционно обучение и на повечето от практическите си занятия, курсове към нашия Морски квалификационен център, както и да провеждат изпити. Проблемите, които все още обсъждаме в дългосрочен аспект, ако кризата не приключи до лятото, са свързани със стажовете на нашите студенти, които по принцип се провеждат в реална бизнес среда и специализираните практики. Но вече имаме решения и в дългосрочен план.

Допълнителен сериозен проблем пред нас, както и пред другите ВУЗ-ове е кандидатстудентския прием. Провалени бяха доста мероприятия, които бяха организирани от страна на ръководството като изнесени кандидатстудентски изпити, рекламни кампании, национални средношколски състезания и олимпиади. Пряката среща с ученици и техните родители и учители, беше прекъсната и това неминуемо ще се отрази в бъдеще. Но от друга страна ТУ-Варна отдавна приема on-line кандидатстудентски документи и за нас нямаше никакво прекъсване в тази посока. Бързо преориентирахме платформите си и за дистанционно провеждане на кандидатстудентски изпити и въобще не прекъснахме работата си по кандидатстудентската кампания.

– По какъв начин върви процеса на обучение в момента? Получиха ли се пропуски или всичко влезе максимално бързо в релси?

– В момента обучението е напълно организирано като електронно/ дистанционно.Това стана много бързо и със съвсем минимално прекъсване, което беше наваксано много бързо. Използваме собствената си платформа за дистанционно обучение, както и други възможности като Google classroom, Microsoft teams, Skype, Zoom и др. Регулярно се провеждат лекционни курсове,упражнения и консултации. Но като Технически Университет имаме и дисциплини, които не могат да се провеждат дистанционно. Те не са от последен курс на обучение и затова мислим, ако се удължи извънредното положение те да бъдат организирани блоково в края на семестъра (юни) или да се препланират за следващата учебна година.

– С какви проблеми се сблъскаха студентите и обучаващите?

– Основните проблеми от страна на преподавателите бяха свързани със своевременното разработване на материали, които да бъдат добавени в платформата ни за дистанционно обучение, както и с подготовката на демонстрационни упражнения и разработването на адекватни модели за лабораторните упражнения. А за студентите – да се организират да работят във виртуални класни стаи и да ползват различни платформи. В този аспект натоварването на нашите преподаватели и студенти стана доста по-голямо. За някои от студентите се оказа проблем и наличието на техника и Интернет, поради факта, че в едно семейство има няколко обучаеми. Като ръководство проявихме гъвкавост в организацията на учебните занятия и преподавателите подготвиха нови графици, за да могат да всички да се включат активно в обучителния процес.

– По какъв начин се провеждат или ще се провеждат изпитните форми?

– В момента сме организирали изпитите на задочните студенти, които бяха прекъснати с въведеното извънредно положение. Вече приключиха и студентите от последния курс на обучение и им предстои сесия. Изпитите са организирани в използваните платформи. Студентите работят върху генерирани тестове в платформите или разработени специално за тях самостоятелни задачи. Всички са поставени при едни и същи условия, като голяма част от изпитите се контролират и с видеовръзка. Писмените им работи са за регламентирано време и след приключване на работата се изпращат на водещия преподавател. Същите ще се пазят на електронен носител. Устния изпит е под формата на конферентна връзка в среда на Skype/Zoom.

– Както всеки един човек сигурно и Вие мислите над това как ще се отрази всичко това на хората и света като цяло. Как точно си го представяте, ще има ли промяна в някакъв аспект и на какво мислите, че ще се отрази най-много тази криза?

– Според мен лично, основното отражение ще бъде върху икономиката на всички страни.

 

 

По интервюто работи: Ивайла Андонова

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.