in ,

Иван Портних: Обмисляме да отворим още зони във Варна

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Обмисля се отварянето на още зони във Варна за граждани подобно на парковете, в които разходките вече са позволени

Това ще стане обаче, след като се направи анализ на ситуацията през предстоящите почивни дни, съобщи кметът на Варна Иван Портних пред Дарик радио.

Много доброволци проявяват желание да съдействат в процеса.

Той обясни още, че първоначално е имало идея да бъде вдигната забраната само Морската градина, но по негово настояване са били отворени общо пет парка на територията на града.

„Обективно погледнaто Варна стои добре на фона на останалите големи градове. Мерките за ограничаване на заразата обаче не трябва да бъдат подценявани“, изтъкна Иван Портних.

Той благодари за усилията на полицаи, медици, социални работници, доброволци и домоуправители, както и на всички варненци, които спазват мерките.

Припомняме, че на 27 април със заповед на кмета пет от парковете във Варна бяха отворени при строги правила. Посещенията са разрешени в „Приморски парк“ – от басейн „Приморски“ до паркинга под сп. „Почивка“, където движението на пешеходци следва да се осъществява еднопосочно, вдясно по посока на движението.

За достъп са отворени също Крайбрежната алея, където движението на автомобили е разрешено само до новоизградения паркинг (под ската), парк „Възраждане“, парк „Младост“, парк „Владиславово“, Аспарухов парк, както и на крайбрежната алея в Аспарухов парк, както и пясъчните ивици по тяхното протежение.

Падането на забраната за парковете важи към момента само за деца до 12 години, задължително с техни родители или членове на техните семейства, но не повече от двама възрастни, във времето от 9:30 часа до 18:30 часа всеки ден и за лица, разхождащи кучетата и спортуващи лица, но не повече от един.

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.