Категории: България

Вижте кои са датите за матурите тази година

Реклама

Това съобщи преди минути Красимир Вълчев, Министъра на образованието 

 

На 1 и 3 юни ще са държавните зрелостни изпити. Получаването на свидетелства за завършено образование ще се забави само с 4 дни, което ще позволи кандидатстване у нас и в чужбина на зрелостниците. Изпитите ще стартират в 9 часа.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

Датата на държавните изпити за професионална квалификация е 5 юни.

Следващата сесия за зрелостниците е 27-28 август“, каза министър Вълчев. Той разкри, че в изпитите по български език и литература няма да бъдат включени някои автори, за които заради грипната ваканция през зимата не е достигнало време за обучение.

На 15 и 17 юни ще са изпитите след 7-и клас, съответно по български език и литература и математика“, отчете още той, като и там ще има съкращаване на материала, който ще влезе в изпитите.

„В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно „Железния светилник“ на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че онлайн обучението постигна резултатите си“, обясни Вълчев.

Изпитът по История и цивилизация пък няма да включва теми от Втората световна война, а от изпита по Физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарни частици. От изпита по География и икономика отпадат темите за Северните региони.

Датите и организацията за изпитите по други предмети и професионални квалификации остават непроменени. За учениците под карантина или заразени, ще се осигури отделен ден за изпити, като до 36 часа преди това ще им бъде направен PCR тест.

Матурите в 4-и и 10-и клас няма да се провеждат сега, а евентуално в началото на годината, ако епидемиологичната обстановка позволява това, потвърди отново новината от вчера министър Вълчев. Той уточни, че МОН все още няма подготовка за електронни изпити, така че да се гарантира равнопоставеност. Приемът след 4-и или 10-и клас ще стане по оценки от текущата година.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 8 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 8 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 8 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 8 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 8 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 9 часа