Категории: Варна

Варненският адвокат Петър Николов с номинация в класацията „Достойни българи“

Реклама

Адвокат Петър Николов е номиниран в класацията на вестник „24 часа“ – „Достойните българи“. Екипът на „Нова Варна“ се свърза с него, за да сподели с нашите читатели своята радост.

– Не веднъж сте помагали на деца и семейства в неравностойно положение. Вашето дело и този път не остана незабелязано. Това е голяма признателност към вашата чуваемост към обществените проблеми, развълнуван ли сте от тази номинация?

– Не съм го очаквал, така че си е изненада и то приятна. В крайна сметка това е една оценка, отношение и признание за работата, която човек е свършил.

– Вие и преди сте ни разказвали за личната си мисия, но ще я споделите ли отново с нашите читатели?

– Мисля, че тя се вижда най-добре от това, което правя. Всеки човек трябва да е полезен и да върши добро. Да е полезен със своята работа, със своята професия, да помага на другите. Сега сме и в такова положение – тази криза още повече налага да преосмислим всички тези наши ценности. Мисля, че взаимопомощта става все по-важна.

– Кажете няколко думи за духа на българите в тези тежки времена на пандемия. Какво бихте ги посъветвали?

– Първо бих ги посъветвал да слушат себе си, да не се притесняват толкова много от всичко, което се изнася в публичното пространство. Вие само виждате, че има много неверни неща около вируса – откъде е дошъл, кой го е разпространил или пък че изобщо няма такъв. Най-вече хората не трябва да се страхуват и да изпадат в паника. Трябва да са разумни, предпазливи, да не позволяват това нещо да ги обременява психически. Страхът разболява.

Другото нещо, което бих ги посъветвал е да използват времето повече за семейството си, за близките си хора и да преосмислят начина си на живот. Според мен допреди пандемията човечеството се беше устремило към едни илюзорни, нереални неща. Егоизмът и алчността бяха взели много голям превес. Мисля, че сега е моментът, в който човек трябва да преосмисли това, което иска да прави занапред, да осмисли колко му струва труда и времето. Хората започнаха да променят начина си на живот, но в никакъв случай не трябва да изпадат в крайности.

Другият съвет е, че трябва да се върнем към земята, към природата, към здравето – психическо и физическо. Без него не можем да бъдем полезни нито за себе си, нито за другите.

– И като последен въпрос бих искала да ви задам, как се отрази това извънредно положение на юридическата професия?

– Има колеги, които не са добре в това положение, някои са затворили офисите си. Моята кантора специално заработи почти на пълни обороти още на 1 април. Независимо от кризата, хората търсят пак съвети, търсят помощ. Има много хора, които имат проблеми с кредиторите си, с кредитите си, съответно търсят чрез съда начин да си облекчат плащанията, да намалят съответно вноските. Смятам, че независимо от кризата, работа за юристите ще има. Но в крайна сметка, както във всички други сфери, се налага една регулация на пазара. Хората сами ще отсеят кои ще останат да работят в професията и кои не – ние работим за хората. Нищо не се получава даром. Ако някой е смятал, че е даденост просто да отвори една кантора и че ще има опашка само защото има табела е възможно да има проблеми. Който е работил, няма да остане без работа. Трудът се оценява. Аз съм оптимист за гилдията. Съдът отново отваря и си тръгваме по нормалния ритъм на съдебните заседания. Проблемът при адвокатите е, че са самоосигуряващи се лица и като такива плащат много данъци, внасят много държавни такси, имат много разходи и считам, че е редно държавата да помисли за някакви облекчения. Ние по някакъв начин помагаме и на държавата да функционира, защото ние се борим за спазването на законите, защитаваме правата на гражданите. В канторите работят много хора, които също трябва да бъдат спокойни за работните си места.

По интервюто работи Снежина Раева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Бойко Борисов: ГЕРБ победи категорично

Бойко Борисов направи изявление след изборите: Благодаря на всички българи, които гласуваха. При тази избирателна…

преди 6 часа

Пеевски с първи думи след изборите

След месеци на много работа, много срещи и предизвикателства, препятствия и изпитания, заедно, като едно…

преди 7 часа

Коя е голямата изненада на тези избори

Според анализаторите, Радостин Василев и неговата партия „МЕЧ” изглежда са голямата изненада на тези парламентарни…

преди 8 часа

По колко депутати ще имат партиите в 51-вото Народно събрание

Според exit poll-а на „Галъп” към 20.00 ч., в 51-вото Народно събрание влизат девет партии.…

преди 8 часа

Първи резултати: Ето кои партии влизат в новото Народно събрание

Първи резултати от изборите за 51-во Народно събрание от екзитполовете на социологическите агенции „Алфа Рисърч“…

преди 8 часа

Най-нови данни: Колко е избирателната активност към 19.00 ч.

Избирателната активност към 19.00 ч. е 33,5%. Това сочат данните от exit poll на социологическа…

преди 9 часа