in ,

На разходка из Зоопарк-Варна. Запознанство с всички нови бебета (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

От началото на годината Зоопарк-Варна ни радва само с добри новини. Родили са се бебета на малко над 15 едри бозайника

Днес ще ви запознаем отблизо с част от тях, като си направим заедно фоторазходка из Зоопарка.

Докато трае извънредното положение и всички ние нямаме достъп все още до варненския зоокът, там животът продължава да кипи с пълна сила. Новите попълнения растат, под погледите на своите родители и естествено екипът, който се грижи непрекъснато за тях.

Първата радостна новина за тази година дойде с раждането на 10 февруари на бебе маймунче.

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

В навечерието на Деня на влюбените маймунките, от вида зелена морска котка, поднесоха изненада на всички посетители. Малкото, от този вид, веднага след раждането, се закрепя на корема на майката, която в продължение на още един-два часа го придържа с ръка.

През първите седмици майката посвещава много време на своето малко, като го ближе, почиства, наблюдава и кърми. Малкото остава с нея до раждането на своето следващо братче или сестриче, тоест около една година.

Снимка: Мердин Берберов

Когато малкото започне да се храни с твърда храна, то суче по-рядко. В крайна сметка отбиването му настъпва, малко преди да се роди следващият наследник, като майката просто дръпва млечното зърно и отблъсква главата на малкото, ако иска да бозае.

Следващата изненада в зоопарка бяха двете бебета от вида Европейски муфлон. Обикновено женските в стадото се разгонват по едно и също време, затова тогава се очакваха впоследствие да се родят още бебета от този вид.

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

Европейският муфлон произхожда от островите Корсика и Сардиния, откъдето е разселен изкуствено в множество европейски страни, включително и в България. Той е защитен от закона за животните и е записан в Червената книга на България.

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

Смята се, че муфлоните са предшественици на домашните овце. Размножителният им период започва в края на септември до началото на ноември. Обикновено бременността трае 5 месеца, като се раждат 1 или 2 малки. Основната им храна е дървесна и храстова растителност.

Дни по-късно не почака и следващата позитивна новина от нашия зоопарк. На 25 февруари, за първи път в нашия зоопарк, лебеди имат потомство.

Младата двойка черни лебеди са мътили всеотдайно 40 дни, а резултатът е тези пухкави мъничета. Семейството разполага с отделно местообитание само за тях, за да могат да отгледат потомството си необезпокоявани. В течение на времето „грозните патенца“ се превръщат в красиви млади лебеди.

Следващото бебе, което ангажира вниманието на всички варненци беше черно муфлонче – момченце.

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

“Нека заедно изберем името му!”, апелираха тогава от Зоопарка във Варна. И след много предложения и последваща анкета той беше кръстен Муфи.

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

Най-интересното бебе, което зарадва варненци, беше бяло двугърбо камилче от вида Camelus bactrianus. Малко, от този вид екзотично животно, се ражда също за първи път във варненския зоопарк.

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

То се роди края на април. Бременността на майката траеше около 13 месеца. Вчера то навърши 2 седмици. Майката Ева и таткото Леви са родители за първи път. Раждането е станало на обяд и целия екип са били свидетели на радостното събитие.

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

Дивата двугърба камила  е вписана в Червения списък на световнозастрашените видове на IUCN, като критично застрашен вид.

По време нашето вчерашно посещение в зоопарка, репортерът на „Нова Варна“ изненадващо стана свидетел на още едно щастливо раждане. Още едно черно муфлонче ще радва варненци, щом се отварят вратите на варненския зоопарк. Радостни сме, че то ни удостои с честта да се появи на този свят точно в този момент.

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна
Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

Екипът на Зоопарк-Варна очакват с нетърпение своите посетители, след като всичко отмине. До тогава ще ви информират за ежедневието на животните в своята фейсбук страница. Като всяка събота, от 11ч., споделят видео на живо, в което ви срещат отблизо с едно от тях и разказват всичко интересно за него. Тази събота ще ви представят белите щъркели и ще ви разкажат повече за тези интересни птици.

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна


Видео: Мердин Берберов, Нова Варна

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.