in

Днес е летен Никулден. Кои варненски села празнуват

Днес отбелязваме един хубав празник. Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Николаѝ Мирликийски от гр. Мира в Мала Азия в гр. Бари, Италия. В народната представа на българите този ден е наричан „Св. Николай Летни“. 

На летен Никулден празнуват своя храмов празник селата Страшимирово и Разделна, които се намират в близост до Варна.

В много краища на страната на този ден се извършват различни обичаи за берекет през годината и за дъжд. Защото както е известно, според стара българска поговорка, всяка капка дъжд паднала по Гергьовден е жълтица.

Колкото до легендата за пренасянето на мощите на светеца се знае, че през 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население.

Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 г. в гр. Бари е бил построен храм, посветен на св. Никола, където и до днес почиват мощите на великия светител. Този църковен празник в България е известен като „летни Свети Никола“.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/