in

Честити 100 години Икономически университет – Варна. Празнува първото в България Висше търговско училище (ВИДЕО)

Снимка: Икономически университет - Варна

Икономическия университет – Варна празнува 100-годишен юбилей.

Един век от началото на икономическото образование в България

На 14 май 2020 г. Икономически университет – Варна отбелязва 100 години от основаването си. Той е първото висше икономическо училище в България. Идеята за създаването му е плод на стопанския и културния подем, характерен за края на първото десетилетие на миналия век, но и на нарасналата необходимост от стопанско образование. В началото на ХХ в. гр. Варна се утвърждава като един от основните търговски центрове на България. През 1911 г. ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара обмислят възможността да се създаде Висше търговско училище, но избухналата война забавя осъществяването на тази идея. 

На 14 май 1920 г. след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара се поставя началото на българското висше икономическо образование. Висшето търговско училище, известно на своите съвременници още като Търговската академия, възниква и просъществува в сградата, която и днес е основна за университета – оригинален образец на българската градска архитектура, обявена за паметник на културата. В него преподават и творят наука едни от видните представители на българското икономическо знание в междувоенния период. Училището служи за модел на други образователни структури от онова динамично време, то следва чужд, европейски опит, но извървява и своя собствен път към академичната автономия. Търговската академия създава свой почерк и традиции в зората на висшето икономическо образование в България. Първият ректор на Висшето търговско училище е радетелят за неговото създаване проф. Цани Калянджиев.

При откриването на първата учебна година на Висшето търговско училище цар Борис III присъства лично и отбелязва: „Отговаряйки на любезната покана на Търговско-индустриалната камара, аз дойдох с радост във вашия хубав и близък мен град, за да присъствам при откриването на един институт, предназначен да даде мощен тласък на нашия стопански и културен напредък. Преди всичко дължа да поздравя търговците, индустриалците и занаятчиите от района на варненската камара за високо похвалната инициатива да открия тук една висша търговска школа – „бъдеща алма матер“ за просветените труженици в нашето икономическо поприще. … Възпитаниците на тоя нов институт ще има да играят голяма роля не само в търговския и стопанския ни живот, но и въобще в развитието на целия ни напредък, защото културното развитие на един народ е в пряка зависимост от неговото икономическо процъфтяване… С тия чувства, аз пожелавам горещо на ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ВИСШЕ ТЪРГОВСКО УЧИЛИЩЕ да крепне и се развива като разпраща по всички кътове на родината просветени и съзнателни граждани, които да заработят с всички сили за благоденствието и напредъка на българския народ“ (източник: в-к „Търговско-промишлена защита“. Орган на общите български търговско-индустриални интереси. Год. VIII, № 91 (541), 7 окт. 1921 г., с. 1.).

За откриването на първата учебна година министърът на просветата Стоян Омарчевски изпраща телеграма със следния текст: „С наука и просвета, пръснали дълбоки корени във всички области на живота, ще можем да изградим трайното бъдеще на нацията. Усилията на Варненската търговско-индустриална камара всякога са бивали насочвани към изграждане на това бъдеще въз основа на здравите, добре проучени условия на търговско-промишленото ни напредване и икономическа независимост. Като ви приветствам с откриването на ПЪРВОТО ВИСШЕ ТЪРГОВСКО УЧИЛИЩЕ В СТРАНАТА, с което още повече се очертава плодоносната дейност на камарата, желая от сърце и душа това училище да напредва и да бъде гордост не само на варненци, но и на целия български народ, както по висотата на своята наука, така и по резултатите на нейното практическо приложение“. 

Днес Икономически университет – Варна може да се похвали с това, че е един от основните стълбове на икономическото образование и наука в страната, който се развива като предприемачески и социално отговорна институция. През едновековното си съществуване е подготвил над 155 000 специалисти, успешно реализирани в страната и чужбина, а в момента обучава над 8 000.

Структуриран е в 5 факултета (вкл. Колеж по туризъм), предлагащи близо 80 образователни програми (бакалавърски, магистърски и докторски).

В университета е създаден и функционира Научноизследователски институт с 6 центъра с изследователски и консултативни функции, през които се реализират голям брой проекти.

Над 40% от нашите 270 преподаватели имат собствен бизнес или консултират такъв с експертния и научния си потенциал.

При нас се обучават над 300 чуждестранни студенти от 52 държави (без тези по програми за международен обмен).

Над 230 университета от 45 държави са наши партньори (не случайно в класацията на „Мултиранк“ за изминалата година се класираме сред най-добрите университети по критерии като: стратегически партньорства и студентска мобилност), което обяснява и защо си партнираме с университети като Станфорд и Санта Клара (Калифорния).

Имаме над 1 600 партньори от бизнеса и администрацията.

Нашият университет е третата опорна точка на британския Нотингам бизнес скул (заедно с Валенсия и Тулуза) при провеждане на практическите им стажове.

Над 5% от студентите ни участват в практика или обучение в чужбина.

С надежда очакваме финализиране на оценяващата процедура по инициативата „Европейски университети“ на Европейската комисия. В този кол си партнираме със 7 европейски университета, като успяхме да убедим нашите партньори да бъдем координатор на консорциума. Успехът в този проект ще означава влизане в шампионската лига на Европа.

Извънредната ситуация у нас наложи промени в календарната програма за отбелязването на вековния юбилей на ИУ – Варна „100 години – 100 събития“ и планираното тържествено събрание за празника се отложи за месец октомври, но университетът (сред първите в страната)  организира електронно базирано отдалечено обучение, онлайн кандидатстудентска кампания и посреща рождения си ден с няколко важни събития:

– Юбилейна международна научна конференция „Икономическа наука, образование и реална икономика: развитие и взаимодействия в дигиталната епоха“ (11 – 12.05.2020 г.), която се проведе онлайн с над 300 участници от страната и чужбина.

– Монографична книга на проф. д.и.н. Иван Русев – „Висшето търговско училище – Варна (1920 – 1945) и началото на висшето икономическо образование в България“. 

– Юбилеен сборник „100 години университетска библиотека“ при Икономически университет – Варна.

В деня, когато преди 100 години Търговско-индустриалната камара във Варна взема решение за разкриване на първото в България Висше търговско училище, своя видео – поздрав към студентите, възпитаниците, преподавателите, партньорите и приятелите на Икономически университет – Варна отправят академичното ръководство и ректорът проф. д-р Евгени Станимиров:

 

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.