in

Кипър ще плаща цялата на почивка на заразил се с коронавирус там

Снимка: Pixabay

Република Кипър обеща, че всеки заразил се с COVID-19 чуждестранен турист на територията на острова ще получи парите си обратно, съобщи Би Би Си

В писмо на правителството, публикувано вчера, се казва, че настаняването, лекарствата и средствата ще се възстановяват както на заразилите се, така и на семействата им.

Единствените разходи, които няма да се плащат от държавата, са за трансфера от и до летището и за обратния полет, с който ще се връщат заразените. Сред другите нови мерки за туристите е специална болница за туристи със 100 легла. За семействата на пациентите ще се създадат т.нар. хотели за карантина с 500 стаи.

Как ще се пътува от България

Сегашният план предвижда отваряне на летищата за държави без сериозен риск. Преди няколко дни транспортният министър Янис Карузос заяви, че полетите, с които ще идват туристи, започнат на два етапа между 9 и 20 юни.

Всичко, което трябва да знаете за:

В първата група, за която ще има полети, са България, Гърция, Малта, Норвегия, Австралия, Финландия, Унгария, Израел, Дания, Германия, Словакия и Литва. От 9 юни държавите от първата група ще могат да посещават страната без карантина, но ще се нуждаят от доказателство, че не са заразени – потвърждение за негативен резултат от PCR тест три дни преди заминаването. От 20 юни този документ няма да е необходим. Тестове могат да се правят и при пристигане в Кипър срещу 60 евро, но до резултатите им ще се изисква еднодневна самоизолация в хотела.

Втората група е с Швейцария, Полша, Румъния, Хърватия, Естония и Чехия, които ще трябва да удостоверяват, че не са заразени, и след 20 юни. Заради продължаващите нови случаи на COVID-19 в този списък не попадат засега двата най-важни туристически пазара за Кипър – Великобритания и Русия. Те, както и всички други извън двете групи, ще трябва да прекарат 14 дни след пристигането си в самоизолация.

Мерки за бизнеса

Страната с 939 потвърдени случая, от които 17 смъртни, търси начини да върне туристите възможно най-бързо, тъй като този сектор е важна част от икономиката ѝ. Очакваните загуби само тази година са в размер до 70% от очакваните 2.6 млрд. евро приходи (при брутен вътрешен продукт в размер 25 млрд. евро) за миналата година.

Вчера бе обявен и пакет с икономически мерки, който включва безвъзмездна държавна помощ за 430 млн. евро за малки и средни компании и самонаети, възможност за изгодни заеми за фирми до общо 1.7 млрд. евро (като част от лихвите ще бъдат субсидирани от държавата) и намаляване на ДДС в туризма и ресторантьорството от 9 на 5% от 1 юли до 10 януари 2021 г. Обявените от президента Никос Анастасиадис мерки, допълващи досегашните на стойност 1.2 млрд. евро, обаче не се посрещат единодушно от политиците в страната.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/