in

Д-р Янко Станев: Фирма по фирма, сектор по сектор трябва да се дофинансира недостига на финансите във Варна

Снимка: Личен архив

Това сподели в интервю пред медия „Нова Варна“, д-р Янко Станев, заместник-председател на Общински съвет – Варна

Той разкри препятствията пред които пандемията изправи нашия град, най-засегнатите сектори и първите области, на които Общинския съвет ще наблегне.

 

Кои са първите области, върху които се очаква да наблегне Общински съвет – Варна за адекватно излизане от текущата ситуация?

Моето мнение е, че Общински съвет – Варна трябва да отпуши нещата, които Ковид пандемията най – много причини на обществото и на нашия град.

На първо място трябва да се погледне в здравен план, т.е. трябва чрез програми да се стимулира здравните заведения, особено до болничната помощ, които чрез програмни продукти да свършат няколко неща:

  1. Да се обхванат в здравен план достатъчно хора, които да почувстват грижа и то по определени програми, свързани със социално значими заболявания, които изискват скрининг тестове, изследвания и прегледи, и които са особено важни при епидемиологичната обстановка.
  2. Ще се дофинансира недостига на финанси, получен реално поради понижените количествени дейности на здравните заведения и разбира се със средствата похарчени за преодоляването за изпълнението на решенията на Народното събрание и на Министерски съвет. Примерно за м. Март, м. Април и м. Май на база на приходите и разходите анализа за м. Януари и декларираните от страничните за ДКЦ-та нужди може по моя преценка да определим средства, които не достигат след дофинансирането на НЗОК и са необходими общо за ДКЦ-тата във Варна около 70 – 90 хиляди на месец.
  3. Във Варна болниците са в добро финансово състояние, получиха и доста дарения, а в доболничната помощ, това не е точно така. Общината е загрижена за своите лечебни заведения и затова при всички положения ще обърнем сериозно внимание и това ще бъде една допълнителна грижа за варненци.
  4. Втората област е общинската икономика. Фирма по фирма, сектор по сектор трябва да се дофинансира недостига във финансите и по този начин да се предотвратят съкращенията на хора и да се стабилизират финансите на общинските фирми. Ако е нужно могат да бъдат структурирани и преструктурирани. Такъв е и планът на Община Варна и Кмета.

– Какви са новите реалности в икономически план? Кой сектор според Вас е най-засегнат?

– Най – засегнатия сектор към този момент е туризма, но на практика всички отрасли в икономически план са засегнати, тъй като нашата икономика е свързана и с износа и предимно с Европейския съюз, така че кризата беше повсеместна.

– Относно туристическият сезон във Варна и курортите около Варна. Ще има ли такъв?

Относно туристическия сезон не съм наясно как, кога и по какъв начин се възстановяват хоризонталните и вертикални икономически зависимости в бранша в националния, регионалния и международния план, така че е трудно да се прогнозира или е наивно, ако без икономическа или здравна обосновка си правим сметките. Надявам се, че през лятото, поради естествени причини със затопляне на времето и поради все по-голямото опознаване на характеристиките на Ковид епидемията, мерките за отпускане няма да доведат до Ковид епидемия, а ще доведат до икономическо оздравяване. Едновременно с това по предложение на Кмета на Община Варна и Общински съвет, са взели достатъчно мерки за икономическо възстановяване на различни сектори.

– Как според Вас варненци се справиха в сполетялата ги криза?

Варненци ме възхитиха. На 90% спазваха мерките. Това, което виждахме като нарушение по улиците и по магазините са по-малко от 10%, но те ни се набиваха в очите. Перфектна беше и работата на здравните работници, както и мерките в национален и регионален план. Резултатите са видни и срещу резултатите, този който рипа е или злонамерен или недоосмисля нещата.

– Какви са Вашите послания пред бизнеса и гражданите?

Да работим по-усилено, спазвайки човешките принципи и религии „Да пазим ближния си“. Щом живота ни е подложил на това изпитание, да преминем с чест през него, като принципите ни, не бива да отстъпват в никакъв случай на компромиса.

 

По интервюто работи: Ивайла Андонова

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.