in

Двоен празник във варненската АГ болница (ВИДЕО/СНИМКИ)

Снимки: Мердин Берберов, Нова Варна

Днес се осъществи освещаването на параклис „Св. Стилиан“ и откриването на новоизградения външен асансьор  в сградата на АГ Болница – Варна

На откриването присъстваха областният управител Стоян Пасев, кметът на морската столица Иван Портних, кметът на район „Одесос“ Георги Недев, представители на Медицинския университет, общински съветници, лекари и акушерки. Домакин на събитието бе управителят на болницата проф. Емил Ковачев.

Радостното събитие започна с благославянето и освещаването на параклиса, „Св. Стилиан“, от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

„Параклисът е за духовните нужди на нашите пациенти и персонал, а асансьорът е за реалните, ежедневни нужди на болницата. Но в крайна сметка двата проекта взаимно  се преплитат, защото са в интереса и благото на пациентите.“, сподели пред медии директорът на СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна, проф. д-р Емил Ковачев.

Иван Портних сподели, че посещенията му в тази болница винаги са емоционални, защото ги свързва с прекрасните моменти на ражданията на двете му деца. Той обясни, че в последните години, чрез различни проекти, са успявали да вложат над 1,4 млн. лева, за да се подобри базата на болницата.

„Външният асансьор е изцяло ново съоръжение с голяма товароподемност. Той има връзка с цялата сграда и ще улесни нашата работа. Досега болницата не разполагаше с подобна платформа за лежащо болни пациенти, но със съдействието на Община Варна, този проблем вече е решен“, обясни проф. Ковачев.

От началото на годината 832 бебета са проплакали, във варненската АГ болница. Процентът е сходен с предишни години, което доказва, че въпреки тревожната тенденция у нас, във Варна и другите големи градове няма спад на раждаемостта.

На голям интерес се радва и общинската оздравителна програма за профилактика на женското здраве, която се реализира съвместно с АГ болницата. Общо за 2018 и 2019 г. Община Варна е осигурила 50 000 лв. за изпълнение на програмата, която е обхванала над 1000 жени, откритите патологични случаи са 266. През 2020 програмата продължава, осигурени са 20 000 лв. от общинския бюджет. От началото на годината досега в здравното заведение са родени 832 деца, от тях по време извънредното положение – 417.

Директорът на болницата поясни и защо са избрали това име за новоизградения параклис. Свети Стилиан Пафлагонийски е наречен още Детепазител. Приема се за закрилник на бебетата и малките деца и като детепазител се изобразява, държащ в прегръдката си младенец.  Приема се, че помага и на жените с инфертилни проблеми по пътя към тяхното зачеване.


Видеа: Мердин Берберов, Нова Варна

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.