Категории: Варна

Двоен празник във варненската АГ болница (ВИДЕО/СНИМКИ)

Реклама

Днес се осъществи освещаването на параклис „Св. Стилиан“ и откриването на новоизградения външен асансьор  в сградата на АГ Болница – Варна

На откриването присъстваха областният управител Стоян Пасев, кметът на морската столица Иван Портних, кметът на район „Одесос“ Георги Недев, представители на Медицинския университет, общински съветници, лекари и акушерки. Домакин на събитието бе управителят на болницата проф. Емил Ковачев.

Радостното събитие започна с благославянето и освещаването на параклиса, „Св. Стилиан“, от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

„Параклисът е за духовните нужди на нашите пациенти и персонал, а асансьорът е за реалните, ежедневни нужди на болницата. Но в крайна сметка двата проекта взаимно  се преплитат, защото са в интереса и благото на пациентите.“, сподели пред медии директорът на СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна, проф. д-р Емил Ковачев.

Иван Портних сподели, че посещенията му в тази болница винаги са емоционални, защото ги свързва с прекрасните моменти на ражданията на двете му деца. Той обясни, че в последните години, чрез различни проекти, са успявали да вложат над 1,4 млн. лева, за да се подобри базата на болницата.

„Външният асансьор е изцяло ново съоръжение с голяма товароподемност. Той има връзка с цялата сграда и ще улесни нашата работа. Досега болницата не разполагаше с подобна платформа за лежащо болни пациенти, но със съдействието на Община Варна, този проблем вече е решен“, обясни проф. Ковачев.

От началото на годината 832 бебета са проплакали, във варненската АГ болница. Процентът е сходен с предишни години, което доказва, че въпреки тревожната тенденция у нас, във Варна и другите големи градове няма спад на раждаемостта.

На голям интерес се радва и общинската оздравителна програма за профилактика на женското здраве, която се реализира съвместно с АГ болницата. Общо за 2018 и 2019 г. Община Варна е осигурила 50 000 лв. за изпълнение на програмата, която е обхванала над 1000 жени, откритите патологични случаи са 266. През 2020 програмата продължава, осигурени са 20 000 лв. от общинския бюджет. От началото на годината досега в здравното заведение са родени 832 деца, от тях по време извънредното положение – 417.

Директорът на болницата поясни и защо са избрали това име за новоизградения параклис. Свети Стилиан Пафлагонийски е наречен още Детепазител. Приема се за закрилник на бебетата и малките деца и като детепазител се изобразява, държащ в прегръдката си младенец.  Приема се, че помага и на жените с инфертилни проблеми по пътя към тяхното зачеване.


Видеа: Мердин Берберов, Нова Варна

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Моторист загина на място при инцидент на пътя София – Варна

Случил се е тежък пътен инцидент на пътя София - Варна край Търговище, при който…

преди 10 минути

Какви опасности крие септемврийското море?

Температурите започват да се понижават плавно, но въпреки това времето по родното Черноморие все още…

преди 18 минути

Убийство с брадва е извършено край Перник

Стана ясно, че мъж на 43 години е бил в село Расник, област Перник. Вече…

преди 24 минути

Нощ на литературата във Варна с вход свободен: Обявиха програмата

Във Варна ще се проведе 12-то поредно издание на Нощ на литературата, като организаторите съобщават,…

преди 30 минути

Внимание, варненци: Ето къде ще спрат водата във Варна и областта днес

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че всички тези места във Варна и областта…

преди 37 минути

Масов бой в дискотека във Варна: Има ранени

Масов бой с бухалки се е случил в дискотека във Варна. При грандиозното меле са…

преди 42 минути