Категории: България

Спешен брифинг на Министерството на здравеопазването заради хаос с данните за Covid-19 (ВИДЕО)

Реклама

Министерството на здравеопазването дава спешен по повод хаоса с данните за коронавирус заболелите и починалите у нас в официалния информационен сайта на ведомството

Сутринта имаше разминаване в данните на починалите и новите случаи спрямо вчера. При новозаразените то е с 8 случая, а при починалите с 12 жертви, които хвърлиха в ужас гражданите тази сутрин.

Таблицата, където се сумират отчетите показва повече бройки, отколкото са действителните. Затова зам.-министър Жени Начева обяснява откъде идва разминаването. С нея са представители на информационно обслужване, както и проф. Тодор Кантарджиев.

77 болници и 144 лаборатории имат достъп до информационната система, включително 32 лаборатории, които извършват диагностика с тестове за PCR.
„Ще направим съпоставка спрямо вчера 2627 е днес числото или 34 нови за денонощието. Под вчера разбираме информацията от вчера сутринта спрямо днес сутринта.

1390 са излекуваните, тоест 68 нови случая.

По отношение на тестовете бройката беше 85 435 теста, а днес в системата се вижда 87890 . Резултатът е за 223 нови теста, но всъщност са 1276, които са направени за деня. Причината е, че не са отчетени тестовете, които са излезли след 16 часа на вчерашния ден.

147 са били починалите вчера, днес сме оповестили 159 случая. Като за 24 часа няма починали пациенти. Всъщност 10 нови случая са относно починалите пациенти през април и началото на май, като част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти“, обясни Начева

Тя уточни, че в някои лечебни заведения са били заети да лекуват пациенти и в началото данните са подавани устно или ръчно написани и оттам идват различията.

„Те бяха заети да лекуват болните, а не толкова да се отчитат информационно. Сега данните се приемат електронно и всички неясни случаи, които са възникнали в периода на внедряване на информационната система от възникването на първия случай в страната, са въведени и проверени. Когато се изгражда такава система винаги има период на тестване и адаптиране и ние направихме това за по-малко от един месец, когато започна работата на информационната система“, каза Начева и съобщи, че и в редица други държави като Великобритания и Испания също правят корекции на данните по време на епидемията, съобразявайки се с дефиницията на СЗО за това кои пациенти и как да се отчитат като коронавирус пациенти.Винаги сме били честни, откровени и прозрачни. Това, което в момента сме изравнили между хартиения носител и електронния, също се прави прозрачно.“, допълни Начева.

„Всеки ден вече ще подготвяме съобщение до медиите по този въпрос, за да не се почуват интерпретации. Така ще се обявяват за 24 часа резултатите, за да бъде ясно информацията“, съобщи Начева по повод хаоса, който се създаде днес.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 4 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 4 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 4 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 6 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 7 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 7 часа