Категории: България

Съдят мъж, причинил смъртта на майка си и свой приятел в катастрофа

Реклама

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд водач, причинил в тежко пътнотранспортно произшествие смъртта на майка си и свой приятел, съобщиха за медия „Нова Варна“ от Пресцентърът на Апелативна прокуратура – Варна.

Окръжната прокуратура във Варна е внесла обвинителен акт срещу 45-годишния Красимир П. за причиняване смъртта по непредпазливост на две лица в тежко пътнотранспортно произшествие – престъпление по член 343, ал. 3, буква „б“ от Наказателния кодекс. Едната от загиналите пътнички е неговата майка, а другият – негов приятел.

Пътният инцидент станал близо до село Сава, община Дългопол, на 2 май миналата година. Подсъдимият решил да си купува автомобил от град Пловдив. Поканил родителите си и свой приятел да го придружат за огледа на бъдещата си кола.

Пътната настилка била с неравности, дупки и завои. По време на пътуването бащата на подсъдимия Красимир го предупредил за състоянието на пътната настилка и многото завои и настоял синът му да шофира по-бавно. На един от завоите Красимир се разминал с друга кола, чийто шофьор отчел, че автомобилът в насрещното движение се движи с необичайно висока скорост за състоянието на пътя.

Малко след село Цонево Красимир се разминал с друг водач. Заради високата скорост, с която управлявал, и опитите му да избегне неравностите и дупките по пътя той рязко свил волана. Колата подскочила и се завъртяла обратно на часовниковата стрелка. Красимир изгубил напълно управлението на автомобила, преминал в другото платно и се ударил се в мантинелата. От силния удар елементите на предпазното метално ограждение се откачили и колата му се плъзнала по ската, преобърнала се и завъртяла няколко пъти по хоризонталната си ос.
При преобръщанията от автомобила изпаднали 65-годишната майка на подсъдимия и приятелят му, които пътували на задната седалка. Жената починала на място, а 19-годишният пътник бил откаран в болницата, където починал.
Причината за настъпване на тежкото пътнотранспортно произшествие с две жертви според автотехническата експертиза по делото е многокомпонентна, като включва освен несъобразената с пътя скорост от около 75 км в час, и състоянието на пътя и крайпътните съоръжения. При по-ниска скорост обаче това е можело да бъде избегнато.
В стажа си като шофьор подсъдимият водач има 3 наказателни постановления назад във времето. Той притежава шофьорска книжка от май 1993 год. Последно е бил глобяван с фиш през 2016 г. По време на пътния инцидент не е шофирал под въздействието на алкохол и наркотици.
Предстои делото срещу 45-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Слънчево време ще преобладава днес по Черноморието: Какви ще бъдат температурите?

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието ще преобладава слънчево време, като максималните температури ще…

преди 2 часа

Безплатен вход за Музея на мозайките в Девня утре: Има нови попълнения в музейната експозиция (СНИМКИ)

Вече може да се види нова витрина в Музея на мозайките. Тя бе поставена точно…

преди 13 часа

Това са верните отговори на матурата по БЕЛ

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува верните отговори от провелата се днес матура по…

преди 15 часа

Край Варна показват уникална експозиция от над 100 вкаменелости (СНИМКИ)

Експозицията ще бъде открита на 18 май в Историческия музей в Провадия. Вкаменелостите са от…

преди 15 часа

Нова Варна разговаря с граждани: Защо мненията за новия кмет са толкова противоречиви? (Видео Репортаж)

В разгара на пролетта, когато град Варна кипи от живот и енергия, екипът на Нова…

преди 16 часа

Млад мъж от Варна остава в ареста: От около една година се занимавал с престъпна дейност

Обвиняем за държане и разпространение на метамфетамин е задържан за 72 часа с постановление на…

преди 16 часа