in

От днес са в сила нови правила за маските. Дискотеки и клубове отварят врати

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

С нови заповеди на здравния министър се регулираха мерките в страната от днес, когато влиза в сила влиза удължаването на извънредната епидемична обстановка до 30 юни.Причината за това е новият ръст на болни от COVID-19.

Със заповедите, издадени в петък, се въвежда 14-дневна карантина за всички влизащи у нас от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия и Португалия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Днес пада 14-дневната карантина за пристигащите от Ирландия, Испания, Малта и Италия.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нова заповед, на основание на която от днес дискотеките, нощните клубове и пиано баровете възобновяват дейността си. Изискването е да бъдат спазвани въведените в страната противоепидемични мерки. В предишната заповед ставаше ясно, че от 15 до 30 юни клубовете трябва да останат затворени.

Със заповед на министъра на здравеопазването се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50%, както и провеждането на конгреси, конференции, семинари изложения и културно-развлекателни мероприятия при същите условия.

От днес до 30 юни също така носенето на маски остава задължително само за обществения транспорт, аптеките и болниците.

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.