in

Проф. Кантарджиев: Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно

Снимка: МС

„Спазването на мерките ще помогнат на високата температура, сухия въздух и слънцето да унищожим вируса“, каза още той

„Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно“. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от „Фокус“.

Според него разумният човек не се събира на закрито, не контактува, не целува и прегръща приятелите си, които не е виждал по време на карантината. Проф. Кантарджиев препоръча да се спазват трите „Д“-та – дезинфекция, дисциплина и дистанция.

„Спазването на мерки да не се събират много хора на закрито и при пряк контакт да се ползват маски, също така дезинфекцията и миенето, ще помогнат на високата температура, сухия въздух и слънцето да унищожим вируса и да спрем разпространението му, така че есента да се пазим само от внос“, каза още той.

„Морето, когато не се въвираме много хора на затворени пространства, е безопасно. Няма страшно да се заразим, освен ако не се съберем 30 души дълго време на място без движение на въздуха. За да се зарази човек трябва да е в контакт с болен човек повече от половин час, на по-малко от 1,5 метра разстояние“, обясни той.

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че коронавирусът е намалил своята вирулентност и заболяванията вече не са толкова тежки. Той припомни, че пикът на заразата беше през третата част на април. Според него няма да се допусне друг пик.

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.