in

Горивата отново ще поскъпват

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

Цените на горивата отново тръгват нагоре. Прогнозата на експерти е до края на годината бензинът и дизелът да поскъпнат. Цената за литър се очаква да достигне до близо 2 лева.

В момента  най-търсеното гориво – бензин А95 се продава средно за 1,70 лева за литър. Преди година цената е била с около 50 стотинки по-висока или казано по друг начин – средно  2,24 лева за литър. Традиционно през летните месеци цената на горивото се покачва. И тази година експертите очакват това да се случи, но са категорични, няма да се стигне до толкова скъп бензин и дизел колкото миналата година.

Пандемията повлия и на горивото. По време на извънредното положение цените тръгнаха надолу и достигнаха нива, които у нас не бяхме виждали от години,предаде Нова телевизия.

Само за последната седмица литър бензин А95 се е оскъпил с 2 стотинки, дизелът – с 1. Миналата година по това време литър бензин А 95 е струвал 2,24 лева. А литър дизел е 2,30 лв.  Сега до такива цени няма да се стигне, категорични са експертите. Но със сигурност, казват те, повишение ще има.

„Очакваме плавно покачване до 1,80-1,85 лева за двата вида горива. Те са почти едно до друго. До края годината очакваме повишаване на горивата до 2 лв. не повече”, коментира пред БТВ Георги Тенев, юрист на на Асоциацията на търговците на горива.

Причината – вече се забелязвало покачване в цената и на суровото гориво. А това не е единственият, но пък е основният елемент, формиращ крайната цена.

 

По публикацията работи: Ивайла Андонова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/