in ,

Преди и сега: Шест години от потопа в кв. „Аспарухово“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Колаж; Нова Варна

На днешния ден се навършват 6 години от потопа във варненския квартал „Аспарухово”, който отне живота на 13 души, сред които и деца

Мощен валеж доведе до приливна вълна, на пътя на която се оказаха построени в дерето къщи в ромската махала, а и извън нея.

„Аспарухово“ се възстанови след потопа с помощта и на стотици доброволци, с големи сърца, които помогнаха при разчистването на потъналия в тиня квартал.

Инженерно хидроложко проучване на бедствието показва, че в наводнената част на кв. Аспарухово са се събирали водите от двата малки водосбора, които ограждат квартала. Това не са дерета, а две малки рекички, които през последните години са били пресъхнали поради сушата. В дните преди наводнението в областта има регистрирани валежи от 15.06, 16.06, 17.06. В резултат на падналите валежи, повърхностния слой на почвата е овлажнен.

 

Последващите валежи на 18.06 и 19.06 и тяхната голяма интензивност в определени часове, са допринесли за бързото формиране на големи количества водни маси и отнасяне на повърхностния почвен слой. В резултат се е получило отнасяне на част от растителната повърхност и са се образували кални наноси от пясък и глина. Наводнението е от типа на така наречените поройни наводнения, които се формират много бързо и са в резултат на интензивни валежи които падат на много малка територия за много кратко време.

За значителните размери на наводнението е допринесло и подприщванията на водните потоци от дерета и улици, които също давам своя принос за значително нарастване на водните количества. Намалена е пропускателна способност от застрояването в деретата и на изхода на деретата.

Жертвите и материалните щети от бедствието са щели да бъдат значително по-малки, ако в коритото на Западното дере не са били изградени къщи, категорични са експертите. Такива сгради с голяма плътност на застрояването са разположени на ул. „Горна студена” в ромската махала, като само в една от тях загинаха 8 души. В същото време обаче тези къщи са поели силата на ударната вълна, като са намалили нейната скорост и височина. Така са предотвратили още жертви и по-големи щети.

След това започва и дългото възстановяване. Над 20 млн. лв. са вложени за обновяване на квартала.  Парите са от фонд „Солидарност“, оперативна програма „Региони в растеж“ и от местния бюджет.

Възстановяването на огромните щети е отнело 2-3 години. Веднага след трагедията е започната работа по реконструкцията на източния и западния охранителен канал. Коритата им са бетонирани, а проводимостта – осигурена. Възстановени бяха мостовите съоръжения на бул. „1 май“ и ул. „Орел“, както и плажните ивици. Кварталът е почти напълно обновен, още повече, че бил винаги приоритет за общината. Благоустрояването на кв. „Аспарухово“ все още продължава.

С две думи природен феномен, съчетан с незаконно строителство, са довели до злощастното бедствие, което все още ни напомня за себе си с кадрите, запечатани от потърпевши.

Нашият фоторепортер направи разходка из улиците, по които потопът със своята разрушителна мощ помиташе всичко след себе си…. преди и сега, за някой отдавна забравено, за други нещо, което никога не може да бъде изтрито от съзнанието им.

 

Видео: Мердин Берберов, Нова Варна

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.