in

Георги Костов: Варна е бъдещият дигитален оазис

През последното десетилетие Варна претърпя динамично развитие и въпреки трудностите, множеството местен негативизъм и популизъм, градът успя да превъплъти визията и фокуса си на развитие.

Съвременните тенденции и посоката, в която върви Варна, я́ поставят на челно място в България, както и на водеща позиция на Балканите като потенциален дигитален хъб. Въпреки че бизнесът се концентрира повече в София, потенциалът на града е в пъти по-голям от този на столицата, заради мобилността си, градската среда, бъдещите индустриални зони и много други неща, които активно се търсят от инвеститорите. Основа на тези твърдения са множеството компании, от сферата на ИТ и услугите, които аутсорсват дейността си именно във Варна.

През последните години Европейският съюз промени посоката си на политика и подкрепя повече дигитализацията и индустриализацията. България се нарежда на 28-мо място от 28-те държави членки на Европейския съюз (ЕС). Въпреки това, видимо е от показателите, че драстично сме увеличили потенциала си при индекса на човешкия капитал (DESI), 29% за 2019г. и 58% за 2020г., както и в някои от другите области.

Един от основните двигатели за това е областният център – Варна и подходът, който предприемат местните власти. Примерите са много: над 13 международни проекта на Областна администрация, Младежка европейска столица, Столица на спорта, Подновена визия на целия град, нови индустриални зони (предстоят), стотици европейски проекти и пр.

Критиците ще кажат, че няма производство и че градът умира. Но за да има производство, то трябва да е конкурент и да се развива в благоприятна среда. Варна успя да създаде и двете и именно поради тази причина се превръща в дигитален оазис и инкубатор на бизнес сигурност не само за българи, но и за много чужденци.

Ако погледнем в насоките на ЕС за развитие на големите градове за следващото десетилетие, ще видим, че ние сме поставили основите на нужното, за да бъдем предпочитани. И ние ще бъдем не само предпочитани, но и желани, защото в дигиталната революция е важна посоката на растеж и средата.

Предизвикателствата са много и те са напред в хоризонтите, а не в локва пред нозете ни.

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.