Категории: Варна

117 години от рождението на един от най-известните варненски художници – Милен Сакъзов (СНИМКИ)

Реклама

Днес Музеят на Възраждането ни напомни за един от най-известните варненски художници – Милен Сакъзов

Повод за това е годишнината от рождението му, която се отбелязва днес, освен това и съхранението на две новопостъпили картини на художника във варненския музей.

Милен Сакъзов е роден на 1 юли 1903 г. в София. Баща му е брат на известния обществен деец и писател Янко Сакъзов. След София и Шумен, семейството се установява да живее във Варна. Малко известен факт е, че неговата майка е ученичка на дъщерята на Христо Ботев – Иванка.

След завършване на мъжката гимназия във Варна, в Художествената академия в София преподаватели на Милен Сакъзов са авторитетните живописци и педагози, професорите Цено Тодоров и Борис Митов. Важна роля в творческото му израстване обаче има общуването с един от най-известните художници маринисти, проф. Александър Мутафов.

Първата самостоятелна изложба на Милен Сакъзов е открита през август 1933 г. в Прага. Следват други три изложби в Чехословакия и Германия, а през 1936 г. е открита неговата първа самостоятелна изложба в София. Талантът на Милен Сакъзов е оценен високо от видни художници като Владимир Димитров – Майстора, Константин Щъркелов, Васил Стоилов, и други. Организира десетки изложби в София и Варна, в най-престижните художествени галерии, а негови картини са били откупени от НХГ, ГХГ–Варна, Народното събрание, БМФ, Министерски съвет и от много частни колекционери у нас и в чужбина. Преподавател по рисуване в мъжката гимназия във Варна, художник в Археологически музей–Варна, доцент по рисуване във факултета по архитектура във Варна в ИСИ, сега ВИАС–София.

Умира през 1975 г. в София. Погребан е във Варна. Творчеството му го нарежда до имената на малцината наши големи художници маринисти като Александър Мутафов, Георги Велчев, Христо Каварналиев и Марио (Марин) Жеков.

Художникът оставя трайна следа в маринистичната живопис, въпреки сложното и противоречиво време, в което неуморно твори и едновременно с това преподава.

За твореца Милен Сакъзов великият Владимир Димитров – Майстора казва: „Морето не е ливада или нива. Морето е мъчна работа, жива материя. У Сакъзов се чувства дълбоко тази материя”.

Относно двете картини,които ще бъдат изложени в централната зала на Музея на Възраждането, те са рисувани по снимки, показващи част от града, в тогавашния му вид.

Снимки: Музей на Възраждането – Варна
Снимки: Музей на Възраждането – Варна

Те могат да се видят от понеделник до събота включително от 10.00 ч до 17.00 ч.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 12 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 12 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 12 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 12 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 13 часа

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 13 часа