in

Варненски фирми са одобрени за безвъзмездна финансова помощ заради пандемията

Снимката е илюстративна

75 фирми от Варна са одобрени за безвъзмездна финансова помощ заради пандемията, съобщават от Областният информационен център в града

Общо проектите на 82 фирми от областта  на обща стойност 684 411 лв. ще бъдат подпомогнати по процедурата „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Кандидатстването стартира на 14-ти май тази година и приключи месец по-късно. Финансирането е осигурено от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Подадените общо 27 619 проектни предложения за цялата страна се оценяват поетапно.

53-ма от бенефициентите ще получат максимално допустимото финансиране от 10 000 лв. Сред варненските микро- и малки предприятия, които към момента попадат в списъка на одобрените, са туристически агенции, козметични салони, сладкарски цехове, учебни центрове, превозвачи, хранителни магазини, сватбени и траурни агенции, счетоводни кантори.

С право на безвъзмездна финансова помощ по процедурата са предприятия с персонал до 50 души, които са регистрирали поне 20% спад в своя оборот за април 2020 г. спрямо средномесечния за 2019 г. Минималният размер на финансиране за един проект е 3000 лв., а максималният – до 10 000 лв. Със средствата бизнесът ще може да покрие най-неотложните си нужди за наем, консумативи, суровини, заплати и други оборотни средства, допълниха от Областния информационен център – Варна.

За помощта кандидатстваха фирми, регистрирани преди 01.07.2019 г., които извършват дейност във всички икономически сектори, с изключение на попадащите в обхвата на Програмата за развитие на селските райони.

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.