in

Стига ли една минимална работна заплата за почивка по българското Черноморие?

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

С минималната работна заплата у нас – 610 лв., двама българи могат да си позволят да прекарат петдневна почивка по родното Черноморие, показа справка в онлайн платформите за резервации, пишат от Монитор. Със своето минимално месечно възнаграждение от малко над 3000 лв. двойка от Германия може да летува по българските морски курорти цели 25 дни.

Според оферти в мрежата за 3-звездна почивка на база All Inclusive в рамките на една работна седмица нашенци броят средно по 640 лв. или малко над минималната за страната работна заплата. Цените на нощувките могат да варират с около 15 – 20 лв. в зависимост от избрания за почивка курорт.

В роден сайт за резервации е посочено, че най-евтина излиза ваканцията в Златни пясъци – 605 лв. за двама души, като освен изхранването се включват още безплатен паркинг и интернет. В случая обаче мястото за настаняване не осигурява безплатни плажни принадлежности на морския бряг както е в повечето оферти за почивка у нас. През тази година в курорта чадърите и шезлонгите са на цени от 2 лв.

Петте дни плаж пък са най-скъпи в района на Несебър и Слънчев бряг. Докато в парти дестинация номер едно по Черноморието нощувките за двама излизат 660 лв., в съседен Несебър те скачат с 20 лв. От край време ниските цени у нас са атрактивни и за чужденците.

Сред приоритетните туристически пазари и партньори на България е Германия, чиито жители проявяват значителен интерес не само към родното море, но и към балнео и СПА услугите, предлагани у нас. Според данни на Евростат минималното работно възнаграждение на германските работници и служители е в размер на 1557 евро (3045 лв.). С подобна заплата те лесно биха могли да прекарат двадесет и пет дни, летувайки по плажовете у нас.

Информация от Единната система за туристическа информация пък сочи, че от 1-ви юни тази година до 6-ти август пренощувалите германски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 хил. Най-голям брой са именно отседналите в курорта „Златни пясъци“.

Припомняме, че вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе спешна среща с германските туроператори, след появата на репортаж от нощно заведение в Златни пясъци, където не се спазват противоепидемичните мерки. По време на нея бе обсъдена рекламната стратегия за представянето на България като страна, свободна от COVID-19. С цел осигуряване на безопасното придвижване на гостите до местата за настаняване бе предложено и обособяването на „зелен коридор“ по пътищата.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/