in

15 септември наближавава. Какво съветват педиатрите

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Ценни са съветите на педиатрите, когато става дума за започване на учебната година, особено в ситуацията, в която се намира светът и страната ни в момента. Според д-р Пламен Масларски, „Родителите трябва да придобият увереност, че децата им в училище са на сигурно място“.

Родителите на деца с онкологични, ревматологични заболявания, болести на съединителната система и бъбречни такива е препоръчително да ги оставят вкъщи и да обръщат повече внимание на здравословното им състояние. При децата с други заболявания, които не са свързани с имунен дефицит, могат спокойно да посещават училище. Това заяви  педиатърът д-р Пламен Масларски., предаде NOVA.

„Родителите трябва да придобият увереност, че децата им в училище са на сигурно място и че дори да се получи някакъв проблем, той може да бъде решен“, посочи специалистът.

За имунитета на децата като се препоръчват не толкова медикаменти, колкото сън, спорт, пълноценно общуване, намаляване на стреса, повече време сред природата.

„Представете си, че едно дете стои постоянно вкъщи, то знае защо седи, но непременно ще зададе въпроса защо приятелите му ходят на училище, а то не. Непрекъснато получава информация колко е страшно, не води пълноценен живот – социален и физически, в такъв случай се натрупва стрес. Предпазваме го за малко, но без да искаме тези неща дават негативно отражение“, обясни д-р Масларски.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/