in

Жители на Балчик искат мораториум за изграждане на 5G мрежа в града

Снимка: Pixabay

Гражданите са се подписали под искане, в което са изложени мотивите за необходимостта от налагане и забрана на цялостното развитие на електронните съобщителни 5G мрежи

183 души от Балчик са се подписали под искането за налагане на забрана за изграждане на антени за 5G-излъчване на територията на общината, предава БНР. В предложението – подписка, внесено до местния парламент, се излагат подробно мотивите за необходимостта от налагане и забрана за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни (клетъчни) мрежи от пето поколение (5-th generation).

Основният мотив е необходимостта от допълнителни изследвания с оглед защита живота и здравето на хората, до изясняване на последиците от прилагане на технологията за клетъчен пренос на данни.

На общо заседание на постоянните комисии към Общински съвет – Балчик е взето единодушно решение за подкрепа на апела на местната гражданска инициатива и налагане на забраната за период от една година.

За окончателно решение предложението се внася на заседание на местния парламент на 30 септември. Вносител е Симеон Симеонов – председател на Постоянната комисия по здравеопазване, спорт и социални дейности.

По публикацията работи: Моника Цанкова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/