in

Президентът Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Кадър: Facebook/Румен Радев

Според държания глава е застрашена честността на вота при предстоящи избори

„Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация. От тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласа на гражданството удължава агонията”. Това заяви президентът Румен Радев по време на обръщение към нацията.

Как, според него е застрашена честността на вота?

За пореден път президентът Румен Радев разкритикува правителството. Tози път на прицел беше начинът, по който ще се гласува на предстоящите избори – това е и причината за наложеното вето. През миналата година парламентът взе решение за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. Сега според държавния глава гласуването и с машини, и с хартия ще опорочи вота. Целта била една – служебна победа на изборите. А според държавния глава изборите са цитирам: фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред.“

Последните промени в Изборния кодекс за гласуване на предстоящите избори и с машини, и с хартия, както и ръчното преброяване – обезсмисля машинния вот, смята президентът.

Публикувано от Моника Цанкова

Завършила съм бакалавър „Бизнес икономика“ в Икономически университет – Варна. Обичам да се развивам в различни сфери и да обогатявам знанията си ежедневно, а журналистиката винаги ме е вълнувала. Обичам да чета, но повече обичам да пиша.