in

Ето кои са отличените с награда „Варна“ творци в областта на културата

Снимка: Общински съвет

Осем творци и колективи с ярки постижения в областта на културата ще бъдат отличени с награда „Варна“. Номинациите бяха одобрени с пълно единодушие на днешното заседание на Общинския съвет.

Престижното отличие се дава на най-изявените през годината хора на културата и изкуството. По статут награда „Варна“ се присъжда всяка година по повод 24 май, но заради пандемията от COVID-19 традицията беше нарушена. Предвижда се наградите да бъдат връчени в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември.

Голямата награда получава Петър Тодоров за създаването на осемтомната поредица „Енциклопедии Варна“ и за приноса му в културния живот на града.

В раздел „Литература“ призът е за Валентин Димитров за книгата му „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“ и „Афористичен тандем“.

Победители в категория „Театър“ са екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав на спектакъла „Само за жени“ по Дарио Фо, и актьорът Стоян Стоянов от Кукления театър за ролята му на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Сл. Мрожек.

Наградата в раздел „Изобразително изкуство“ е за Венелин Иванов – „за уникалните   проекти и дръзновените идеи като художник, който налага високи художествени стойности в изобразителното изкуство”.

В раздел „Опера“ приз получава екипът на Държавна опера – Варна – за постановъчен екип и изпълнители (симфоничен оркестър, солисти, хор и балет) в спектакъла „Княз Игор“ от Александър Бородин.

В раздел „Кино“ победител е Мариета Бобева, режисьор и ръководител на РТВЦ-Варна, за реализиране на телевизионната поредица „Опера на открито“ и за принос в представянето на варненските културни институти, събития и личности в национален телевизионен ефир.

Екипът на БНР – Радио Варна получава признанието в раздел „Журналистика“ – за оригиналния замисъл за отбелязване на 85-та годишнина на Радио Варна с 85 специални събития; за високите професионални критерии и отстояване на собствен стил през годините; за приемствеността между традиция и съвременност; за разширяването на младежката аудитория и последователното отношение към културата на Варна.

В разделите „Музика“, „Танц“ и „Архитектура“ нямаше предложения.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.