Категории: Варна

Варна и Италия обсъдиха съвместни проекти

Реклама

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди.

На разговорите присъстваха почетният консул на Италия във Варна- Антонио Таркуинио, и Димитър Стойнов – съветник по културните въпроси в консулството. Посещението е по повод приключването на мандата на дипломата.

Кметът запозна посланика с важните за града проекти, сред които трансформирането на икономическия профил на морската столица към сектори с висока добавена стойност –иновации, модерно здравеопазване, дигитализация, с потенциала на образователната система, като част от визията „Варна – Град на Знанието“ , с проекта за нова индустриална зона. Н. Пр. Стефано Балди приветства идеята за съвместната работа между университети, община и бизнес, която, според него, ще допринесе за подобряване на икономическата обстановка в града. По думите му, Варна се развива успешно и е притегателен център за младите хора. Той приветства развитието на двустранното сътрудничество между Варна и градове от Италия.

Снимка: Община Варна

През последните няколко години това партньорството намира отражение по линия на международните проекти. Варна работи с Генуа и Палермо в рамките на проект „Интерактивни градове: Ефективно управление на градовете чрез дигитални инструменти, социални медии и съдържание, генерирано от потребителите“. Двата града са партньори и по проект „Европейски дигитални граждани“. Община Варна води активно сътрудничество с Посолството на Италия в София и Италианския културен институт по линия на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. С помощта на дипломатическото представителство в града бяха организирани редица концерти на известни класически музиканти от Италия. Поредният такъв предстои на 20-ти октомври т.г., с участието на Марио Карбота, Енрико Казаца и La Magnifica Comunita. Концертът е посветен на 150 години от смъртта на италианския композитор Северио Мерканданте.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Рекордни жеги удариха света

Стана ясно, че гореща вълна е обхванала части от Северозападна Индия, а столицата Делхи е…

преди 7 минути

Във Варна спират тока в тези райони точно в почивната неделя

На 19.05.2024 г. В периода 10:30 ч. до 17:00 ч. Поради извършване на оперативни превключвания…

преди 56 минути

Пазете се: Във Варна има бум на ухапани от кърлежи

Стана ясно, че за 2 седмици близо 100 души са ухапани от кърлежи в област…

преди 60 минути

На крачка от голяма трагедия: Какво се случи със Сашко от Перник в събота вечер(ВИДЕО)

Стана ясно, че за кратко време Сашко от Перник отново се е загубил. Детето изчезнало…

преди един час

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес на места в планинските райони от западната половина на страната валежите ще са временно…

преди 3 часа

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 18 часа