in

Присъда и солидна глоба за нарушаване на карантината за мъж от Попово

Снимка: Pixabay

Още на първия ден от 14-дневната карантина, служители на реда са проверили дали мъжът се намира на адреса, който е посочил, но него го е нямало

Предаденият на съд от Териториалното отделение в Попово към Районната прокуратура в Търговище мъж, е осъден на три месеца лишаване от свобода при строг режим и 10 000 лева глоба.

26-годишният мъж е признат за виновен за нарушаване на мерките, издадени против разпространението на COVID-19, като престъплението е извършено като продължавано деяние, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Той се е завърнал от Белгия на 14 април. На границата му е връчено предписание от РЗИ-Русе за задължителната 14-дневна карантина. Посочил, че ще бъде в изолация на постоянния си адрес в град Попово.

Полицейски служители извършили проверка на домашния му адрес още съдия ден, той не е бил открит. Намерен бил в магазин. За отклоняването му е връчен предупредителен протокол. На 17 април служители на реда отново проверили на адреса, но не бил открит в дома си.

Два дни по-късно при трета проверка, отново не бил намерен, уточняват от институцията. Образувано е досъдебно производство. С обвинителен акт на Териториалното отделение в Попово към Районната прокуратура в Търговище, той е бил предаден на съд.

Подсъдимият е осъждан многократно, три пъти е търпял ефективни присъди в затвор. Последната му ефективна присъда от 4 месеца лишаване от свобода за кражба е изтърпял на 18 януари.

Присъдата е произнесена при условията на задочното производство, тъй като подсъдимият, макар и редовно призован в първото съдебно заседание по делото, не се явил.

Съдебният акт подлежи на протест и обжалване пред Търговищкия окръжен съд в законния 15-дневен срок.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/