in

Доц. Чорбанов коментира кога ще бъде готова българската ваксина срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Колаж: Нова Варна

Специалистът сподели, че броят на заболелите се увеличава, но това не се случва с бързи темпове на откритите положителни проби

„Прототипът на българска ваксина за COVID-19 ще бъде готов до края на годината. Това означава, че тя ще може да бъде тествана в реални условия. След този процес на ход ще е администрацията, която трябва да даде очерк на процеса по изпитване на препарата”.

Това заяви в предаването „Здравей, България” ръководителят на департамента по „Имунология” в БАН доц. Андрей Чорбанов.

Специалистът каза, че ръст на заболеваемостта у нас има, но той не е с бързите темпове на откритите положителни проби. Страната ни се намирала в период, в който се тества целенасочено и пробите идват от рискови групи.

„Целият свят разбра, че е много трудно едно вече започнало респираторно заболяване да бъде спряно. Това, на което световните лидери разчитат, е да се държи един минимум на случаите, който да може да бъде контролиран. Днес всички общества по света са заложници на здравните си системи”, казва доц. Чорбанов.


Видео: NOVA

 

По публикацията работи: Моника Цанкова 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/