in

Хотелите във Варненско отчитат срив на приходите от нощувки през август

Снимка: Pixabay

През месец август, по време на продължаващата епидемична обстановка, в област Варна са функционирали 369 места за настаняване 

Най-много нощувки в Варненско са реализирали гостите от Румъния, Полша, Германия и Украйна, според информацията на Териториалното статистическо бюро във Варна.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна през август намалява с над 37% в сравнение със същия месец на 2019 година и достига 186 300.

От всички пренощували лица 44,7% са българи, като по-голяма част от тях около – 45%, са нощували в хотелите с четири и пет звезди, и са реализирали средно по 3,5 нощувки.

Пренощувалите чужденци са 103 000, като най-висок е делът на гостите от Румъния – 71,5%, след тях се нареждат тези от Полша – 8.2%, делът на гостите от Германия е 7,3%, а от Украйна – 3,4%.

Хотелите с четири и пет звезди са предпочитани от 83,3% от чуждите граждани.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване в областта през август е 48%, като тя е най-висока в хотелите с четири и пет звезди – 59%.

В сравнение със същия месец на предходната година, заетостта на леглата намалява с 22,5%, като най-голямо е намалението при местата за настаняване с три звезди – 29%.

Приходите от нощувки през месец август тази година в област Варна достигат 48,9 млн. лв. или с 51,4% по-малко в сравнение с август 2019.

Регистриран е срив на приходите от чужди граждани с 61,2%, докато от български граждани има увеличение с 34,7%.

Публикувано от Моника Цанкова

Завършила съм бакалавър „Бизнес икономика“ в Икономически университет – Варна. Обичам да се развивам в различни сфери и да обогатявам знанията си ежедневно, а журналистиката винаги ме е вълнувала. Обичам да чета, но повече обичам да пиша.