Категории: България

Екатерина Захариева: Северна Македония системно не спазва Договора за добросъседство

Реклама

В МВнР се проведе брифинг на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева

„Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Северна Македония”. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Позицията на премиера и българското правителство е доброжелателна, но няма да толерира компромиси, които водят до антибългарската кампания. Би било трудно за целия Европейски съюз да имаме отворени въпроси. И в момента има такива примери, които не са приятни“, каза тя.

По думите й все още има шанс, за да се постигне съгласие по преговорната рамка. „Не е много време, но фактът, че германското председателство е ангажирано, дава добри индикации. Би било най-вече във вреда на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка“, каза министър Захариева.

„Не можем да си затваряме очите и да не забелязваме, че има проблеми в изпълнението на Договора за добросъседство“, посочи още тя. И допълни: „Трябва да се спазват добросъседските отношения с България. За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на Договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към за спазването на формулата за езика в договора”.

„Чуваме обвинения, че България не признава реалността. Ние я признаваме и то дори само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата. В същото време обаче забелязваме, че незабелязването на историческата истина има отзвук в настоящето”, допълни Захариева.

Министър Захариева коментира и терористичния акт във Виена.

„Всички сме шокирани от насилието в Европа. Много наши сънародници живеят и учат в австрийската столица. Днес гражданите да останат по домовете си от съображения за сигурност“, призова Захариева след вчерашния атентат във Виена.

„Нашето посолство държи връзка с властите там“, подчерта тя.

От МВнР малко по-рано препоръчаха българските граждани, пребиваващи в австрийската столица, по възможност да не излизат от домовете си и да избягват центъра на столицата, както и да следят указанията на местните власти и съобщенията в средствата за масово осведомяване.

В австрийската столица е в ход мащабна полицейска операция, чиято цел е установяването и издирването на извършителя на криминалния акт. В центъра на града временно е прекъснат градският транспорт, автобусните и метро линии, водещи до историческия център на града.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт. В посолството ни не са постъпвали сигнали с молба за помощ.

Българското посолство е в контакт с местните власти и е в готовност да окаже съдействие. При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време:  +43 1 505 64 44.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Страшен бой в наш град: Две враждуващи баби се сбиха жестоко

Страен бой в Петрич. Две възрастни жени са се сбили, при което едната е пострадала…

преди 5 минути

Възможно ли е някои деца в България да не могат да ходят на училище? Ето какво искат медици у нас

Стана ясно, че медицив в България настояват децата без задължителни ваксини да не могат да…

преди 11 минути

Най-мощната магнитна буря от 21 години насам удари Земята: Колко още ще продължи?

Геофизикът от НИГГГ към БАН доц. Петя Трифонова заяви, че мощната буря, която удари Земята…

преди 18 минути

Още в понеделник спират водата на хиляди абонати във Варна и областта

По информация на ВиК-Варна, това са абонатите във Варна и областта, които остават без вода…

преди 24 минути

Премиерът Главчев поряза Северна Македония

Служебният премиер на България Димитър Главчев изрази своята позиция във връзка с церемонията по встъпване…

преди 29 минути

Важна информация за детските градини във Варна: Изтича срок

На 20 май започва регистрацията за прием в детските градини и подготвителните групи в училищата,…

преди 35 минути