in

Здравният министър с подробности за новите мерки, които готвят у нас

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Министър проф. д-р Костадин Ангелов разкри пред медиите, че се обсъждат допълнителни мерки

Това се очаква да стане от този четвъртък.

Нещата, които се обсъждат са:

Всички училища с 20% заболеваемост ще бъдат изведени в електронна среда. Ще остане и правото на всеки директор сам да предлага на здравния министър дали да се минава към дистанционно обучение.

Във висшите училища ще продължат да се обучават студентите дистанционно, с изключение на тези, които имат засилени практически уроци.

„Зелените коридори“ да се отнасят и за пациентите с хронични заболявания. По тази точка още се обмисля какъв да бъде времевият диапазон 8-10, 10-12 или 14-16 ч. Министър Ангелов се надява, че няма да има злоупотреби с хроничните заболявания. Тези „зелени коридори“ ще продължат да важат и за възрастните хора.

„В цялата държава предвиждаме да има вечерен час за работа на заведенията“, каза той.

А децата, които не ходят на училище, но посещават големи търговски центрове – да са само с придружител/родител.

Проф. Костадин Ангелов обясни, че реорганизацията на болниците ще продължи. Той обаче изрази съжаление, че не навсякъде има разбиране. Министърът даде пример, че пред фургоните пред болниците, където се правят антигенни тестове, се редят и хора без симптоми. И подчерта, че те са предимно за хора със съмнения за COVID-19.

„Никой не може да ви каже какви са усложненията и в рамките на колко дни се проявят“, подчерта още Ангелов.

Междувременно проф. Ангелов отново призова да не се изписват лесно антибиотици и хората да не се самолекуват. Той каза, че по телефона антибиотик не е редно да се предписва.

Здравният министър Костадин Ангелов провери днес организацията на работа в Инфекциозна болница в София и разположения на територията ѝ координационен център. 120 легла е общият капацитет на лечебното заведение.

Публикувано от Моника Цанкова

Завършила съм бакалавър „Бизнес икономика“ в Икономически университет – Варна. Обичам да се развивам в различни сфери и да обогатявам знанията си ежедневно, а журналистиката винаги ме е вълнувала. Обичам да чета, но повече обичам да пиша.