in

Смъртността в България е наравно с тази във Франция и Испания (ВИДЕО)

Снимка: "Нова Варна"

Започна редовният брифинг с информация за разпространението на COVID-19 у нас

Здравният министър проф. Костадин Ангелов и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изнасят последни данни за разпространението на коронавируса в България и мерките за овладяването на заразата.

Очаква се към брифинга да се присъедини и проф. Мангъров.

По думите на здравния министър се наблюдава трайна тенденция за увеличаване на броя на излекуваните пациенти от коронавирус.

„Към вчерашна дата болничните легла за неусложнени пациенти са заети на 40%, а интензивните легла на 23%. Най-голям процент на използваемост на леглата се наблюдава в областите Благоевград, Габрово, Перник, Търговище, Разград и Шумен“, уточни той,

„Общият брой на медицинския персонал, който до момента е с положителни проби е 3489 души. 1802 са активните случаи. До момента имаме починали 22 души сред медицинския персонал“, обяви здравният министър.

„Намираме се на едно от средните места в ЕС по отношение на 14-дневната заболеваемост и на 7-о място по 14-дневна смъртност“, продължи той.

„Мерките, които взехме вчера, са продукт на задълбочени анализи и разговори със засегнатите страни“, каза още проф. Ангелов и добави: „Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол на заболяването в страната. По отношение на този ефективен контрол ние сме предприели следната организация – в училищата сме възприели, че във всички училищи, където имаме 15% заболеваемост на учениците, се извеждат в електронна среда на обучение.“

„Отделните медицински щабове по области и общини имат възможност да надграждат тези мерки с по-сериозни, като имат възможност да извездат училищата в електронна форма с решение на техните щабове и заповед на министъра на образованието“, уточни министърът на здравеопазването.

Проф. Ангелов обясни и мотивите за решението да се въведе зелен коридор за възрастните хора да пазаруват. По думите му коридорът ще е от 08.00 до 10.00 часа, но ако има мъгли и заледявания, коридорът ще бъде преместен от 14.00 до 16.00 часа. Коридорът пък ще бъде удължен като времетраене, ако има струпване на възрастни хора пред магазините.

Публикувано от Моника Цанкова

Завършила съм бакалавър „Бизнес икономика“ в Икономически университет – Варна. Обичам да се развивам в различни сфери и да обогатявам знанията си ежедневно, а журналистиката винаги ме е вълнувала. Обичам да чета, но повече обичам да пиша.