in

Математик направи прогноза колко могат да станат смъртните случаи у нас (ВИДЕО)

Кадър: bTV

Към днешна дата смъртните случаи у нас вече доближават 2000

До края на ноември починалите от Covid-19 може да достигнат 4000 души. Прогнозата направи в ефира на bTV математикът Лъчезар Томов. До 25 ноември те ще са поне 3500, но в момента страната ни върви по-бързо от тази прогноза.

„Проекцията докъм 4000 е напълно реалистична и до края на ноември може да се изравним с Китай по смъртни случаи“, каза в „Тази сутрин“ Томов.

По отношение на заразените в края на ноември математикът очаква да започне да има плато: тъй като най-вероятно мерките ще бъдат затегнати.

„Преди една-две седмици бяхме във фаза на взрив на разпространението на коронавируса. В момента има известно задържане след мерките. Но това задържане се забавя, защото културата на работещите е ниска и те ходят болни на работа1; коментира математикът.

„Има една мрежа, която се формира от училища и офиси и децата са невидимите диспечери на вируса. Затварянето на училищата прекъсна тази мрежа, но има ефекти на закъснение“, каза той.

По думите му България е взела най-либералните мерки по отношение на училищата.

„Вирусът се разпространява най-добре в затворено помещение с много хора Училището е идеална среда именно затова“, допълни Томов.

По публикацията работи Снежина Раева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/