Категории: Спонсорирани

COVID 19: Бизнес в ера на световна криза и пандемия

Реклама

Г-н Кулински, моля разкажете малко повече за Вашия бизнес?

Фирмата Кулински Комерс ЕООД е с дългогодишен опит в търговията с продукти за оборудване на барове, хотели и ресторанти. Създадохме я през 1997г., като се развиваме постоянно и се стремим да предлагаме все по-богат асортимент. Иновативни и следващи тенденциите в бранша, изграждаме устойчиви взаимоотношения с български и чуждестранни партньори. Държим на гъвкави търговски условия, бърза доставка и индивидуалния подход към нашите клиенти. Компанията предлага качествени решения на различни ценови нива.

Развиваме се и в строителния сектор. През 2008 година основахме фирмата „Кулински инвест“ ЕООД, която е инвеститор в строителството с дългогодишен професионален опит. Основната дейност е строителство, което обхваща целия процес – закупуване на терени, проектиране и изграждане на жилищни сгради. Предлагаме на своите клиенти и извършване на довършителни работи, съобразявайки се с техните индивидуални идеи и изисквания. В дейността на фирмата се включва и покупко-продажба на недвижими имоти, парцели, отдаване под наем, изготвяне на документи, консултантска дейност. Използваме изцяло висококачествени строителни материали от водещи производители, осигурявайки максимална енергийна ефективност и функционалност на жилищата. Така се осигурява безпроблемна експлоатация дълго след изтичане на законния гаранционен срок.

Пандемията засегна всички заведения, барове и ресторанти. Предполагам, че и Вашият бранш също е засегнат. Как успявате да се справите?

Със сигурност ситуацията, в която се намираме, е едно предизвикателство за бизнесите. Пандемията засегна всички сфери и много хора търсят правилния път за функциониране по време кризата и във възстановителния период след нея. Така е и при нас. Приоритет номер едно, разбира се, е здравето на целия екип и мога да кажа, че сме предприели всички мерки, свързани с хигиената и безопасната работа на всички. Осигурили сме необходимите защитни средства и сме засилили мерките за дезинфекция и изолация.

Като мениджър и собственик на бизнес, се стремя да създам предпоставки за доброто развитие на своя бизнес по време на кризата и във възстановителния период след нея.  По време на пандемия е много важна и правилната комуникация в компанията. Не трябва да се изпада в паника, а напротив, трябва трезво да се обмисля всеки ход, да се обсъждат предложения и да се работи в екип. 

Внедряването на нова методика на работа с прилагането на  съвременен софтуер за управление на дейността, подобри дистанционната комуникация на екипа.

Макар и с известно закъснение, но успешно, разработихме онлайн платформа за бизнес клиенти и клиенти на дребно, развиваща и надграждаща се постоянно в нови направления, свързани с Хорека сектора.

Какво е мнението  Ви за имотния пазар в момент на световна криза? Каква е тенденцията според Вас?

Смятам, че търсене на имоти винаги ще има. Много хора инвестират именно в имоти, търсейки собствен уют за семействата си или адекватна гаранция за спестяванията си.

За разлика от кризата през 2008 г. сега  стабилността и гъвкавостта на банките, добрите нива на жилищното и ипотечното банково финансиране поддържа баланса на сделките с недвижими имоти.

Разбира се, имаше известно задържане на готовността за решение за покупка на ново жилище в първите месеци, но нещата се успокоиха и нормализираха.

Инвестицията в недвижим имот е доказала своята историческа устойчивост. Дори и сега цените на жилищата вървят леко  нагоре, в сгради с добра локация, визия и безкомпромисност в качеството на вложените материали. 

През последните шест месеца над 50% от жилищата в новите проекти във Варненска област са продадени „на зелено“ Това затвърждава посочената теза, че инвестицията в жилище е най-сигурният начин за запазване на спестяванията. Очаквам, че новото строителство ще продължи да се развива с нормални темпове. Няма усещане за забавяне на финансирането и на продажбите, голяма част от които се случват „на зелено“. Хората не се притесняват да плащат първа вноска още преди да е започнало строителството. 

Нова тенденция, която се забелязва, е интересът към жилища с възможност за повече уединение и изолация, имащи площи на открито. През последните месеци се наблюдава увеличен интерес към имоти като партерни апартаменти с двор, жилища в затворени комплекси с паркове. 

Какви са очакванията  Ви за сезон 2021? Мислите ли, че ще има бързо възстановяване или се готвите за втора вълна?

Вярвам, че след тежките времена ще настъпят по-добри. Ние ще направим всичко, което зависи от нас, за да върнем спокойствието във фирмите си и да продължим да работим функционално и ефективно. Клиенти винаги ще има и ние не трябва да ги разочароваме. Аз вярвам, че дори и от най-лошата ситуация може да се извлече нещо положително за бизнеса.

Дори и да има втора вълна ще сме много по подготвени за нея спрямо цунамито което ни връхлетя след 13.03.2020 г.

Бързо възстановяване не очаквам, надявам се на бързо адаптиране и моделиране на адекватно поведение към фактическите обстоятелства….

КОВИД има, той няма да изчезне от само себе си… Ние трябва да направим така, че да не ни пречи да живеем нормално, следвайки разумна дисциплина.

Получихте ли помощ от държавата?

ДА, само за Кулински Комерс ЕООД.

1.По програма за преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19”, финансиран от ЕФРР чрез ОПИК 2014-2020.

2.Помощ под форма на гаранции по заеми на ББР по договор за Бизнес револвираща линия от Юробанк България АД.

Какви са Вашите бъдещи планове? 

В търговията ще продължа да инвестирам и надграждам постигнатото до сега, както по отношение на подобрение на дигиталния формат на дейността, така и по отношение на оптимизация на процеса на работа в частта на превантивни мерки за безопасност на труда в колективна среда без риск.

Търсене на нови продукти/стоки, съобразени с тенденцията за избягване или за безопасност при масов сървиз.

По отношение на инвестиционната дейност в строителството на жилищни сгради, мисля, че състоянието на имотния пазар и банковата  стабилност в момента са добра предпоставка за разумно планиране на нови инвестиции.

Стратегически погледнато,  това че България е кандидат член на опашката за членство в Европейската банкова система, означава че предстои повишение на жизнения стандарт, което от  само себе си предопределя повишение на цени на стоки и услуги…дори и на имоти.

Алтернативата/трансформацията на спестяванията в  покупка на жилище е дългосрочно ликвидно решение в динамични и спокойни времена, според мен.

Според мен, алтернативата/трансформацията на спестяванията в покупка на жилище е дългосрочно ликвидно решение, както в динамични, така и в спокойни времена.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Има смъртен случай заради парвовирус в Гърция: Това са симптомите

Притеснителни данни от съседна Гърция. Отчетен е ръст на заразите с парвовирус сред децата в…

преди 2 часа

С хубавото време следващият месец идва и кърпенето на дупки във Варна

В края на месец май започва масово възстановяване на пътните настилки във Варна, научи медия…

преди 2 часа

Подробности за адския инцидент във Варна, отнел живота на пешеходец на тротоар

Както ви съобщихме по-рано днес фатален инцидент се е случил по бул. „Сливница“, при завой…

преди 2 часа

Голяма изненада с вдигането на пенсиите от 1 юли: Какво се случва?

Предстои пленарно извънредно заседание относно появилата се в публичното пространство информация за намерение на НОИ…

преди 2 часа

Сашо Кадиев: Вече не съм мамино синче номер едно в България. Детронираха ме (ВИДЕО)

Финалът на третия сезон на "Ергенът"  беше миналия четвъртък, но все още разгорещено продължава да…

преди 2 часа

Извънредно: Съдът в Хага издаде заповеди за арест на Нетаняху и шефа на Хамас

Стана ясно, че Международният наказателен съд в Хага е издал заповед за ареста на премиера…

преди 3 часа