in

Зов за помощ: Йордан от Варна има нужда от подкрепа

Снимка: Личен архив

Йордан Иванов Иванов се нуждае от бъбречна трансплантация. Неговата майка се обръща към всички, които могат да помогнат, за да му дадат шанс за живот

Когато е едва 19-годишен, той постъпва в болница с тежко влошена бъбречна функция, налагаща спешно включване на хемодиализа. През месец декември 2014 г. е трансплантиран от трупен донор в болница „Лозенец“, а през февруари 2015 г. за първи път постъпва в клиника по нефрология и трансплантация по повод дискомфорт и напрежение на трансплантирания бъбрек.

За съжаление обаче функционалността му вече е значително намалена и Йордан се нуждае спешно от втора трансплантация. След усложненията от първата, втората трансплантация в България не е възможна. Неговият баща ще бъде донор.

„Трансплантацията ще бъде на 1 декември в болницата във френския град Гренобъл. Йордан трябва да отиде в 5 седмици по-рано за денсибилизационна програма, която ще започне от 20 октомври. Ще му сменят плазмата, защото трансплантацията е от различни кръвни групи. Баща му ще отиде десет дни преди трансплантацията. Престоят в Гренобъл ще е около три месеца. Подкрепяйте ни имаме нужда от вашата помощ“, призовава майката на Йордан.

Жената споделя, че може да осигури закупуването на самолетни билети, но сумата за престой в Гренобъл за 3 месеца е непосилна за семейството. Квартирата за месец е 1200 евро и за преводач по 20 евро на час.

По думите на майката, във  Франция в момента са отложени плановите трансплантации с 4 седмици до 1 декември, поради COVID-19 пандемията. Трансплантацията е от различни кръвни групи А, В, 0 несъвместима, затова той трябва да бъде в Гренобъл 5 седмици по-рано за десенсибилизация.

Престоят в Гренобъл ще бъде не по-малко от три месеца и затова са необходими по 1200 евро на месец за квартира, по 20 евро на час за преводач, за самолетни билети и др. Поради коронавирусната пандемия няма голям избор за квартира в Гренобъл. Сумата е непосилна за семейството. Йордан е на село при баба си. Плаща се по 40 лв през ден, за да ходи на диализа. От както е отново на диализа, семейството заплаща и скъпоструващите лекарства, които вече не му се полагат с протокол. Трябва да ги пие, за да не отхвърли бъбрека от първата трансплантация, което е много важно за успешна втора.

Дарения могат да се правят на следната сметка:

Титуляр: Йордан Иванов Иванов

IBAN: BG57 UNCR 7000 1522 1398 25

BIC: UNCRBGSF

Публикувано от Моника Цанкова

Завършила съм бакалавър „Бизнес икономика“ в Икономически университет – Варна. Обичам да се развивам в различни сфери и да обогатявам знанията си ежедневно, а журналистиката винаги ме е вълнувала. Обичам да чета, но повече обичам да пиша.