in

„Правете го на светло“ с „Габровски“ ООД

Колаж: "Нова Варна"

Екипът на „Нова Варна“ се срещна с г-н Слави Габровски, собственик на компанията „Габровски“ ООД

Компанията стартира през далечната 1992 г. и се занимава с производство и търговия на осветителни тела и аксесоари.

Вижте какво сподели г-н Габровски за процеса на работа в „Габровски“ ООД, производството, предизвикателствата и проектите, които се реализират.

– Бихте ли ни разказали малко повече за производството, за марката „Puralux“ и за предизвикателствата, пред които сте изправени? В какви мащаби е дейността на компания „Габровски“ на териоторията на България и извън страната?

– Повече от 20 години нашата компания се занимава с тази работа. Минали сме през много етапи на развитие, като всички останали фирми в България, за да стигнем до тук, където вече сме затворили цикъла на осветителната техника от производство, доставка, монтаж, дизайн – всичко заедно.

В последните години сме се ориентирали към собственото производство на дизейнерски осветителни тела под марката „Puralux“. Освен това изработваме новогодишни осветления във различни форми по проекти на клиенти или на фирми, с които работим от чужбина. Вече 11 години работим с италианската фирма „Idolight“ и то успешно. Практически чрез тях изработваме новогодишни мотиви в особено обемни фигури. Такива има монтирани във Варна и на други места. Ние произвеждаме за целия свят – по техни идеи и проекти ние ги изработваме и оттук ги транспортираме директно за крайните им клиенти.

Преди няколко години направихме сфера в Лондон, която беше около 10 м. и беше качена на сграда. Работим и с австрийски фирми. Имаме отношения и с „DecoPoint“, които пък са насочени към дизайнерски украси на различни обекти. Това, което представят пред нас, за разлика от „Idolight“ е просто една идея. Всичко останало ние го разработваме тук при нас.

По отношение на собственото ни производство на осветителни тела под марката „Puralux“ сме правили преди всичко дизайнерски изпълнения. Разбира се, правим износ и за Австрия, и за Сърбия, както и за други балкански страни.

Най-голямото предизвикателство за нас беше преди няколко години. Тогава направихме един полилей за Оман, който беше с размери 17 м. на 4м . на 3м. височина. Огромен, целият в кристали. Представете си каква конструкция е трябвало да израборим за това огромно чудо, за да бъде устойчив и ефективен, какъвто са си го представяли. Наистина беше предизвикателство за нас, но успяхме да го направим. Малко по-късно направихме подобен полилей за Англия, който беше кръг с диаметър около 4 м. Пак с кристали, отново изключително сложна конструкция. Но и с това се справихме.

В крайна сметка нашето производство е насочено към дизайнерски изпълнения и решения, по идеи на клиента, не само български. Ние правим разработка, чертежи, конструкции и изпълнение, за да се получат нещата, както трябва.

– „Габровски“ ООД наскоро отвори своя първи Outlet магазин във Варна. Какво можете да ни разкажете за него?

– Като фирма с такъв дългогодишен опит на пазара имаме достатъчно много натрупани количества осветителни тела, за които търсим по-бърза реализация. Знаете, че всяко нещо с времето остарява като мода, като дизайн, а са перфектни осветителни тела. Ние решихме да ги отделим в самостоятелен Outlet магазин, където ги предлагаме на цени с до 80-90% намаление. Драстичното намаление, което правят на Запад в края на всеки сезон, за да изчистят продуктите си, се пренесе, макар и със закъснение и в България. По този начин искаме да се освободим от по-старите модели, за да дойдат нови на тяхно място.

Имаме още една тайна идея за Outlet магазина. До него се намира и производството на осветителни тела. Клиентът, идвайки при нас, вече може много лесно да обособи желанията си и това, което иска, защото всичко е около него. Едно е да отидеш в магазина, друго е да дойдеш тука на място и да решим казусът веднага. Най-важното е, че вижда цялата гама на това, което сме правили, защото ние поддържаме голямо количество от всички модели, които сме произвеждали, имаме ги и като мострени изпълнения.

Магазинът е малко по-отдалечен, но този, който иска да го намери – ще го намери.

– И тази година коледната украса на Варна ще бъде Ваше дело. Има ли предвидени нови елементи, които ще радват варненци?

– Ние вече 10 години се занимаваме с целия светещ интериор на града. Фасандото осветление е наше, парковото също, както и други. Мисля, че се справяме добре. Без излишна скромност мога да спомена, че Варна е може би най-добре украсеният град в България и има стил, за разлика от останалите. Другите по някаква причина, дали било липса на средства, или липса на отношение на кметската управа към този проблем, са в различно състояние. Но благодаря на нашето ръководство за това, че има поглед над това, а ние се грижим и го поддържаме, за да изглежда добре.

Тази година ще има две нови попълнения – светещи топки. Едната се монтира в момента пред Катедралата. Тя представлява огромна сфера, около 6 м., която е DMX сфера с преливащи цветове, с бягащи светлини, с континенти. Надяваме се на хората да им хареса.

Имаме една много специална елха, която ще бъде монтирана на центъра на Севастопол. Очаква се утре и тя да бъде поставена.

Направили сме основен ремонт на всички фигури на центъра, така че и той ще изглежда като нов. Елхата, за разлика от други години, тази зима ще бъде много богата. За съжаление, не знам кой ще я гледа по време на пандемията, но ще я направим.

Имаме добрата идея да направим най-хубавата и авторитетна сграда – Община Варна, с нова украса, но кметът още не е решил. Имаме 3-4 варианта, така че, ако вземат решение ние сме готови с идеите, за да я направим чудесна.

– В кои други български общини коледната украса е Ваша изработка?

– По-лесният въпрос е къде не сме правили. Мисля, че от тази гледна точка сме се справили добре. Освен Варна, сме работили с Община Шумен, Добрич, Свищов, голяма част от София, Пловдив и много други. Трудно ми е да изброя всички, защото не са малко.

– Настоящата обстановка налага ли промени във фирмената Ви дейност?

– И още как. Тази обстановка налага промени не само във фирмената, но и във всяка дейност. Въпреки всичко обаче ние успяваме да се справим. Имаше периоди, в които персонала работеше на половин работен ден или пък от вкъщи. Няма задача, която да е била пред нас и да е изостанала, което означава, че се справяме.

Лошото в новогодишната украса е, че всички се сещат да поръчват и да се правят модели в последния момент, когато дойде краят на годината. В такива моменти има нужда от повече хора, а всички знаем, че най-големият проблем в България са хората. Но при нас всичко живо работи и се справяме. Случва се да работят в почивни дни, след което ги компенсираме.

– Кой е най-големият Ви обект с украса, който сте реализирали? 

– Имаме доста големи обекти за украса, и то във Варна. Не знам дали е най-големият, но един от тях е Grand Mall Varna, както и Mall Varna. С Grand Mall Varna имаме три договора за по три години, т.е. вече девет години правим украсата там – и интериорната, и екстериорната, по наши проекти и с наш дизайн, с нашо изпълнение и с наш монтаж. Мисля, че гостите и жителите на Варна са доволни от видяното, защото е дизайнът е много впечатляващ и ефектен. Вече прекратихме нашия договор тях, но нашата украса продължава да се монтира и да е същата такава, каквато е. Това беше едно много сложно решение, защото знаете какви са стъклените фасади, големите атриуми вътре. Ние правим не само новогодишната украса – правим и пролетната, и лятната украса. Сменяме я за всички търговски периоди и според нас става много добре.

Когато човек има до себе си един всеотдаен екип от специалисти и сътрудници нищо не може да му попречи да постига целите си. Благодарен съм, че имам около себе си такива страхотни момчета и момичета, за които няма невъзможни неща! Без да го афишират, те работят на принципа: „Един за всички, всички за един“.

Благодаря им от сърце, защото без тяхната енергия, оптимизъм, идейност и всеотдайност няма как да се постигат желаните резултати!

– Какъв съвет бихте дали на младите мениджъри и предприемачи от големия опит, който Вие притежавате?

– Кой съм аз да давам съвети? Но щом ме питате бих казал, че за да успее един човек най-важното е да работи. Работата е всичко. Нищо не идва даром. Той трябва да има познания, т.е. младият предприемач трябва да чете. И да работи. Както казват китайците „И най-дългият път започва с най-малката крачка“. Тръгнеш ли – не трябва да се отказваш. Трябва да си постоянен, а щом си такъв и работиш сърцато и активно няма как да не успееш. Моите наблюдения и впечатления са, че много често всички смятат, че бизнесът е лесен и всеки иска да прави собствен. Това не е така. Човек преди всичко трябва добре да познава себе си. Добре да познава качествата си. Защо трябва да става бизнесмен и да фалира, когато може да бъде много добър специалист и да е на много по-високо ниво, отколкото един собственик. Не е необходимо. Собствениците не живеят по-добре и не разполагат с повече от наемните работници, както и да звучи това.

Всеки трябва да намери мястото си, да опознае добре себе си и да знае кое би могло да бъде най-доброто за него.


Публикувано от Моника Цанкова

Завършила съм бакалавър „Бизнес икономика“ в Икономически университет – Варна. Обичам да се развивам в различни сфери и да обогатявам знанията си ежедневно, а журналистиката винаги ме е вълнувала. Обичам да чета, но повече обичам да пиша.