in

Четирима министри с последна важна информация за страната

Колаж: "Нова Варна"

По време на днешното парламентарно заседание в Народното събрание, което е и второ за тази година след ваканцията, депутатите изслушаха четимира министри

Министърът на външните работи Христо Терзийски, енергийният министър Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Емил Димитров и министърът на икономиката Лъчезар Борисов представиха информация за ситуацията в страната и предприетите действия, свързани с лошото време през изминалите дни.

Ето какво каза всеки един от тях.

Христо Терзийски:

„Част от язовирите бяха контролирано изпуснати заради масивното снеготопене, причинени от валежите. Не се стигна до тежки инциденти. Създадена е организация за денонощно наблюдение на язовирите и реките“. Това каза от трибуната на НС министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на днешното парламентарно заседание.

„268 сигнала свързани с усложнената метеорологична обстановка са обработени. Повече от 450 служители на СДВР и ОДМВР са участвали. Общо над 120 съдействия са оказани. Създадена е организация за наводнени пътища и къщи“, съобщи той.

„Няма загинали хора, в пълна координация между институциите се оказва съдействие на пострадалите от бедствието хора. Състоянието на пострадалите от затрупаната от свлачище къща в Смолян е стабилно. Лицата ще бъдат настанени в общински жилища“, обясни министърът.

По думите му има охрана от полицейски патрули там, където има риск от свлачища. Създадена е организация за придвижване по обходни маршрути. Остава бедственото положение в редица населени места – Равадиново, общ. Созопол, гр. Белово, общ. Пазарджик, Драгоман, Своге, Костинброд, Симитли, Струмяни, Якоруда, Гоце Делчев, Перник, Радомир, Враца за квартал Бистрец, селата Бели Извор и Голямо Пещене, Трън.

Теменужка Петкова:

„Оранжев код за опасни валежи за голяма част от водосборите“. Това съообщи от трибуната на НС по време на заседанието енергийният министър Теменужка Петкова.

„В 24-часов режим е въведен ВЕЦ Батак, целта е неизпускане за енергийно преработване обеми, на 68,9 % е пълен, няма опасност от преливане“, обясни тя.

Според нея и при язовир Доспат няма опасност от преливане, на 88,1 % е запълнен.

ВЕЦ Кричим и ВЕЦ Въча-2 са на режим максимално производство.

67,5 е процентът на запълване на язовир „Белмекен“.

При 4 електропровода са константирани аварии, при 3 са отстранени, работи се при един в Чипровци. 9 екипа работят и на Петрохан.

„Към 13 януари 40 населени места бяха без ток, понастоящем те са 26, във високопланински територии. В рамките на днешния ден авариите трябва да бъдат отстранени“, увери министърът.

По нейните думи електроенергийната система на страната е стабилна.

Емил Димитров:

„При необходимост ще се използват преливници, изпускатели, водоземни кули при нужда. На яз. „Студена“ може да се изключват и включват събирателни деривации“. Това каза от трибуната на НС министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на днешното парламентарно заседание.

По думите му контролирано ще се изпуска, докато не се достигне буфер.

Той поясни, че енергийните язовири винаги са на 80-90 %.

„Всички води, които трябваше да се излеят в Марица, бяха задържани в язовирите, за да не наводнят Пловдив. Изпускат се контролирано“, информира министърът.

Лъчезар Борисов:

При язовирите „Маслово“ и „Бистрица“ край Костинброд няма промени. Конфликтна точка беше яз. „Земен“, имаше свличане на въздушни откоси, беше изпуснат контролирано. Това съобщи от парламентарната трибуна по време на заседанието на НС министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По думите му от яз. „Амбарица“ е започнало преливане, защото тръбата на основния изпускател може да бъде затлачена. Оказало се е, че основният изпускател е запушен заради свличане на земни маси.

При яз. „Зорница“ край Ямбол ситуацията е подобна. Осъществено е изпускане чрез преливник, заради възможно опасно преливане, чрез него опасността е преодоляна. Разширен е и преливникът.

Лъчезар Борисов уточни, че при нито един от вече ремонтираните или сега ремонтиращи се язовири и не е имало проблем.

Публикувано от Моника Цанкова

Завършила съм бакалавър „Бизнес икономика“ в Икономически университет – Варна. Обичам да се развивам в различни сфери и да обогатявам знанията си ежедневно, а журналистиката винаги ме е вълнувала. Обичам да чета, но повече обичам да пиша.