Категории: Варна

Георги Недев, кмет на район „Одесос“: Изпълняваме обещанията, работим по благоустрояването на малките улички

Реклама

Екипът на медия „Нова Варна“ се свърза с кмета на район „Одесос“ Георги Недев

Г-н Недев ни разказа повече за осъществените проекти на територията на район „Одесос“ през изминалата 2020 г., за трудностите, през които минава един районен кмет, както и за плановете, които предстои да бъдат реализирани през 2021 г.

– Какви проекти бяха осъществени на територията на район „Одесос“ през 2020 г.?

– За изминалата година бяха реализирани множество проекти по отношение на благоустрояване на междублоковите пространства, текущи ремонти на подлези, рехабилитация и основни ремонти на асфалтовата настилка на улици, изграждане на тротоари и др. мероприятия по капиталовата програма на община Варна.

Общо 1 499 000 лв. бяха вложени в благоустрояването на 19 междублокови пространства, сред които най-голямо е това в района около храма „Св. Прокопий Варненски“.

Беше извършен основен ремонт на ул. „Ал. Дякович“/от бул. „Хр. Ботев“ до ул. „Девня“/, на ул. „Козлодуй“/от ул. „Дунав“ до бул. „Хр. Ботев“/, на ул. „Дунав“/от ул. „Козлодуй“ до ул. „Девня“/.

Цялостна рехабилитация на асфалтовата настилка беше извършена на ул. „Юрий Венелин“ /от ул. „Отец Паисий“ до „Патриарха“/ на ул. „Крали Марко“ /от ул. „Козлодуй до „Ал. Дякович“/-там бе изградена и тротоарна настилка. Общо за второто 6-месечие на м.г. бяха ремонтирани тротоарни настилки на близо 600 кв.м, сред които на бул. „Приморски“, на ул. „П. Славейков“ зад у-ще „Й. Йовков“ и др., нов е тротоарът пред църквата „Св. Атанасий“-общо на стойност 540 000 лв.

Ремонтни мероприятия на 18 260 кв. м. на стойност 917 000лв. бяха изпълнени във връзка със старта на „Синя зона 2“.

На 8 подлеза на територията на района/Централен подлез, пред Юнашкия салон, пред Македонския дом, на бул. „М. Луиза“ и 4 по бул. „Вл. Варненчик“/ бяха почистени линейните отводнители и бяха възстановени рампите за детски колички-ремонти без заздравяване и реконструкция на конструктивни елементи.

По т.нар. компенсационна програма за озеленяване на територията на „Одесос“ бяха засадени 601 млади дръвчета, само преди няколко дни бяха засадени последните 18 –шестили, ябълки и 1 върба. Премахнатите по заповеди и по аварийни причини дървета са значително по-малко от новозасадените-164 броя / 142 по заповеди и 22 аварийни/. Планова резитба бе извършена на 1750 дървета, а по сигнали бяха премахнати опасни клони на 25 дървета.

– Какви затруднения срещнахте и успяхте да преодолеете като кмет през изминалата година?

– При благоустрояването най-важният проблем, който пречи или забавя реализирането на проектите, си остава смесената собственост в централната градска част.

– Какви проекти предстоят да бъдат реализирани в район „Одесос“ през 2021-а година?

– Предвиждаме извършване на всички видове благоустройствени дейности на територията на района във всички микрорайони-полагане на асфалт, изграждане на тротоари и паркоместа, подмяна на шахти, поставяне на осветителни тела, основни ремонти и благоустрояване на междублокови пространства. Всичко това ще се извърши с финансиране от 80- милионния заем на община Варна, средствата от който се разпределят по райони.

Направили сме предложения за 33 обекта /асфалт, тротоари,бордюри, осветителни тела и пр./, голяма част от които вече са одобрени. Впрочем най-много- 10 на брой, са обектите в 9-и м.р. , засягащи части от ул. „Стара планина“, „Беласица“, „Хан Маламир“ и др. Споменавам тези, защото обещахме в кампанията за местни избори, че ще обърнем специално внимание на малките улички и ето, че не сме забравили обещанията.

Само преди дни сме направили нови 8 предложения за различни обекти, като напр. за основен ремонт и благоустрояване на междублоковото пространство в карето на бул. „Бр. Миладинови/ул. „Раковски/ ул. „Пирин/ул. „Оборище, карето на бул. „Сливница/ул. „Пирин“/ „Раковски“/ул.“ Рила“ , карето на ул. „Кракра“/ул. „Крепостна“/ул. „Яребична“/ бул. „Хр. Ботев“ и др.

Подготвяме проект за озеленяване и благоустрояване на тревните площи в предблоковите пространства по Националната кампания „Чиста околна среда“ 2021 г. на тема „Обичам природата и аз участвам“ , с който ще кандидатстваме пред МОСВ и ПУДООС.
Отворени сме за срещи и информация в хода на изпълнението им през цялата година.

– Кои са добрите практики, които бихте повторили през предстоящата година?

– Отиващата си 2020 г. се оказа трудна и динамична. Не само за район „Одесос“, но и за всички. Няма нужда да посочвам причините – пандемията от коронавирус, която промени целия свят.
Съобразяваме се с новите реалности. Мисля, че го направихме напълно успешно. Не

спираме и усилено да работим, а целта ни е една-успешна реализация на големите инфраструктурни промени, които ще донесат още комфорт и радост на всички варненци.
Като цяло, Район „Одесос“, а и община Варна, се справи с новите предизвикателства. Успяхме да организираме работата и услугите така, че да са безопасни както за служителите, така и за гражданите. Сега ще надграждаме постигнатото!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На…

преди 28 минути

Наближава Петковден. Един от най-важните дни в годината

На 14 октомври православната християнска църква почита преподобна Параскева или Петка Българска. Този ден обаче…

преди 15 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

13 379 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 16 часа

Във Варна хванаха шофьор под въздействието на три вида наркотици

39-годишен мъж е задържан във Варна, след като е хванат да шофира под въздействието на…

преди 16 часа

Водна стихия се вихри в Перник. Има много бедстващи автомобили

Стана ясно, че град Перник е под вода след излял се проливен дъжд в града.…

преди 16 часа

Това са вълшебните свойства на сока от кисели краставички

Киселите краставички, чушките и карфиолът често присъстват на трапезата през зимните месеци. Ако сте любител…

преди 16 часа