Категории: АкцентиВарна

Петя Проданова, кмет на Район „Приморски“: Ще изградим ново начално училище

Реклама

Със своите 109 181 жители, по адресна регистрация в края на 2017 г., район „Приморски“ се нарежда на първото място по численост в Община Варна. Той носи характеристиката на образователен и здравен център с разположените в него 5 висши учебни заведения, 20 училища, 22 детски заведения, 4 читалища, 7 болници и поликлиники. Обликът му се допълва от популярните у нас и по света курорти „Златни пясъци”, „Свети свети Константин и Елена”, „Чайка”.

Кмет на Район „Приморски“ е г-жа Петя Проданова.

Екипът на медия „Нова Варна“ се свърза с нея, за да разбере кои са проектите, осъществени на територията на района през 2020 г. и също така какво предстои да се случи през настоящата 2021 г.

– Какви проекти бяха осъществени на територията на район „Приморски“ през 2020 г.?

– През 2020 г. извършихме обновяване и благоустрояване на пътната инфраструктура.

Беше извършена рехабилитация на пътната настилка и ремонт на тротоарите на голяма част от улиците: бул. „Генерал Колев”, ул. „Царевец”, ул. „Чаталджа”, ул. „Братя Бъкстон”, ул. Генерал Тошев”, ул. „Джеймс Баучер”, ул. „Роза”, ул.„Карамфил” и др.

Изцяло беше изградена 170 м. отсечка във високата част на ул. „Свети Йоан Кръстител” в кв. Виница”. Положена  беше 1100 кв. метра нова асфалтова настилка, 200 кв. м. нови тротоари и ново осветление.

Обновихме междублоковите пространства на 18-ти, 24-ти и 25-ти микрорайон.

Преасфалтирани бяха паркингите, заключени в междублоковите пространства между бул. „Чаталджа” и ул. „Найден Геров” и между ул. „Морска сирена” и ул. „Княз Николаевич”.

По ул. „Генерал Георги Попов” и ул. „Железни врата” се изградиха паркинги на тревна фуга, както и на асфалтова.

Изградихме паркинги и пешеходни зони по ул. „Ружа”, блок 7 и 8, ул. „Момина сълза” и ул. „Карамфил“, до Детска ясла „Ян Бибиян”, на ул. „Силистра” до бл. 1 и в района на Районната здравна инспекция.

Към настоящия момент се изпълняват строително-монтажни дейности по ул. „Доктор Анастасия Железкова”, ул. „Разлог”, ул. „Братя Бъкстон” и авто и пешеходния подлез на ул. „Царевец”.

Изградихме и въведохме в експлоатация ново кръгово съоръжение по пътя Варна – „Златни пясъци” в района на ”Долна Трака”, както и в курортен комплекс „Св.св. Константин и Елена.

Целогодишно се извършваха частични текущи ремонти по инфраструктурата на района.

Относно поддръжката, ремонта и обновяването на осветителната система на територията на Район „Приморски“ подменени бяха осветителни кабели и касети по ул. „Чаталджа”.

Извършихме текущи ремонти на осветлението на улиците и прилежащите паркинги по ул. „Капитан Рончевски”, ул. „Морска сирена”, ул. „Ружа”, ул. „Тодор Икономов”, бул. „Осми Приморски полк” между блокове 114, 116, 118  и 120, ул. „Георги Попов” и ул. „Иван Богоров”, както и в пешеходните подлези на спирките „Марек”, „Журналист”, „Рупи”, „Райко Даскалов”.

Продължи обновяването и разширяването на базата на детските и образователните заведения на територията на Район „Приморски”.

С европейски средства реновирахме Детска ясла „Ян Бибиян”. Започнахме основния ремонт на Детска ясла „Роза”. Ще бъде изграден външен асансьор, сградата ще бъде климатизирана, а външното пространство съобразено с изискванията за достъпна среда.

Детска градина „Карамфилче” се сдоби с нова сграда с капацитет 120 места. Обектът включва помещения за 4 групи, административно тяло, мултифункционален салон за спортни и занимателни цели и 4 площадки за игра на открито.

Започна преустройството на Дом „Другарче“. Имотът, който е предоставен за управление като филиал към ДГ №17 “Д-р П. Берон“ ще създаде условия за прием на 3 целодневни и 1 яслена група, в които ще бъдат обхванати 120 деца.

С европейски средства бяха енергийно обновени сградите на Основно училище „Стефан Караджа”, Средно училище „Найден Геров”, Професионалната гимназия по химични и хранително – вкусови технологии „Дмитрий Менделеев” и Професионалната гимназия по туризъм „Д – р Асен Златаров”.

Във връзка с развитието на Програмата на Община Варна за спорт и отдих на открито бяха ремонтирани и реконструирани спортни площадки. Готов е спортният комплекс на ул.“Студентска“. Новото общинско съоръжение включва открити игрища за футбол, баскетбол, многофункционална спортна площадка (за волейбол и тенискорт), фитнес, тенис на маса и детска площадка, пътека за бягане и каране на ролери.

Продължи работата по основната реконструкция на Стадион „Спартак”.

На ул. „Албатрос“ в кв. „Виница“ вече има парк и спортни съоръжения. Върху 6 дка са обособени  детски и фитнес площадки, игрища за волейбол, баскетбол, детски увеселителен парк, обслужващи сгради, алейна мрежа, парково обзавеждане, 20 паркоместа. Осигурено е и видеонаблюдение.

Във връзка с подобряване на екологичната и социална среда бяха изпълнени следните обекти и осъществени редица мероприятия:

Въведена в експлоатация беше пречиствателната станция в Курортния комплекс „Златни пясъци”. Съоръжението е с капацитет да обслужва 72 000 души.

Наред с регулярната грижа за зелената система на територията на Район „Приморски” чрез извършване на санитарна резитба, частично премахване на изсъхнали клони и отстраняване на болни дървета, през изминалата година бяха засадени 1065 нови дървета;

– Какви проекти предстоят да бъдат осъществени през 2021 г. на територията на район „Приморски“?

– Ще продължим изпълнението на Програмата за благоустрояване, строителство, основен ремонт и рехабилитация на  междублокови пространства, детски и спортни площадки и съоръжения.

Планирано е благоустрояване на 17-ти микрорайон, на междублоково пространство в 23-ти микрорайон, реконструкция на ул.“Мадара“, благоустрояване на прилежащите пространства към експерименталните блокове от 37 до 41 в кв. „Изгрев“.

Ще бъде проектирано и изградено ново мостово съоръжение през Кокарджа дере, свързващо ул. „Генерал Георги Попов“ и ул. „Подвис“, ведно с обслужващите го пътеки.

Ще бъде извършен основен ремонт на обекти, фактически свързани с бул. “ Левски“ и улици, довеждащи и отвеждащи пътни връзки с бул. “ Левски“.

В бюджет 2021 г. на Община Варна са заложени основни ремонти на ул. „Акация“, ул. „Васил Друмев“ , ул. „Тодор Икономов“, ул. „Подвис”.
Ще продължи цялостното обновяване на ул. „Д-р Анастасия Железкова“ и връзката и с ул. „Разлог” като по този начин ще бъде осигурен по – бърз достъп до бул. „Левски”.

Ще започне първият етап от укрепване на свлачище  в местност „Свети Никола“.

По Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища в Район „Приморски” през 2021 г. ще се работи по следните обекти:

Ще продължи работата по новия корпус за 3 градински групи, физкултурен салон и площадки за игра на открито към Детска градина №17 „Д-р Петър Берон“.

Ще се изгради пристройка за 2 яслени групи към съществуващите сгради на Детска ясла №7 „Роза“.

Ще се построи нов корпус към VII Средно училище „Найден Геров“. Чрез пристройка към съществуваща сграда ще се разшири Основно училище „Васил Друмев“ и ще започне изграждане на начално училище за ученици от І-ви до ІV-ти клас с 2 подготвителни групи в имот с административен адрес:  ул. „28-ма“ № 28.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Полицията във Варна задържа мъж, откраднал мобилен телефон

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е бил задържан млад варненец,…

преди 15 минути

Издирва се бивш полицейски шеф: Изчезнал е безследно

Калин Колев е в неизвестност от 2 октомври (сряда). Мъжът е оставил документите си вкъщи…

преди 29 минути

Няколко области в България са предупредени за вятър със скорост между 70 и 80 км/ч

От НИМХ обявиха жълт код за силен вятър със скорост между 70 и 80 км/ч…

преди 38 минути

Във Варна хванаха жена с фентанил и метамфетамин

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна", че жена е била задържана заради…

преди 42 минути

Абонати във Варна и областта остават без вода днес: Това са адресите

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, е следните райони във Варна и областта ще…

преди 48 минути

Жители на село край Балчик са без вода с дни

Има сериозен проблем с водопроводната мрежа в балчишко село. Става въпрос за с. Гурково. Хората…

преди 52 минути