Категории: Варна

Кметът на район „Владислав Варненчик“: Надявам се всичко, което ни отне миналата година, да се случи през тази (ВИДЕО)

Реклама

Най-младият квартал на Община Варна – Район „Владислав Варненчик”, обособен през 1986г., отдавна има свой облик и неповторимо очарование. На мястото на скътаното в подножието на Франгенското плато селце, днес се извисява приветлив, окъпан в слънце жилищен комплекс с население повече от 49 000 жители.

Екипът на „Нова Варна“ се свърза с кмета на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов, който разказа повече за реализираните вече проекти, за предстоящите такива, както и трудностите, които Covid-ситуацията създаде.

– Какви проекти успяхте да осъществите през 2020 г.?

– Въпреки пандемичната обстановка, която беше проблем за целия свят, успяхме да се справим с нещо много амбициозно за нашия район. Вече е завършен спортния комплекс, а съвсем скоро предстои да заработи пълноценно. Успяхме да направим няколко паркинга в квартала – два в „Кайсиева градина“, два в първи микрорайон. Още в началото на миналата година бяхме с амбицията да започнем цялостния ремонт на втори микрорайон „Кайсиева градина“, но всички останали средства бяха насочени в борбата с пандемията. Бяхме готови със започването на ремонта на бул. „Цар Освободител“ в участъка на района, но и това остана на втори план. Ремонта на читалището също. Надявам се да започнем със сериозни темпове да наваксваме тази година.

– В тази връзка, какви проекти предстои да бъдат реализирани през 2021 г.?

– В края на миналата година получихме радостната новина, че Министерски съвет отпуска целево 8 милиона лева за старта на ремонта в „Кайсиева градина“. Не са всичките средства, които са необходими за този ремонт, но са едно солидно начало. Същото се отнася за читалището – очакванията са през тази година да се осъществи дългоочакваният ремонт. Всичко зависи от бюджета, който предстои да бъде приет на Общински съвет. Очакваме доста сериозни ремонти в първи и трети микрорайон. Четвъртият микрорайон беше първият в България, който беше изцяло реновиран. Ремонтът там е приключил успешно, имаше дефекти, но в периода на гаранцията бяха отстранявани своевременно. В момента се прави така наречената рампа от „Атанас Москов“ към магистралата. Надявам се всичко, което ни отне миналата година, да се случи през тази.

– Какви затруднения срещнахте и успяхте да преодолеете като кмет на района през изминалата година?

– Основните затруднения, като при всички, бяха свързани с пандемията. Имахме ангажимент да предоставим на всички, около 700 етажни собствености, да предоставим дезинфектанти. За жалост, не ни считат и не ни слагат в графата „на първа линия“. А на практика е точно така. Може би това беше най-голямото предизвикателство. Никой не знаеше как ще се отрази това на него, на близки му.

– Кои са добрите практики, които бихте повторили през предстоящата година?

– Всичко, което е дало положителен ефект и ако може да бъде приложено във времето напред, е добра практика. Това, което споменах за четвърти микрорайон – оказа се, че се възприема добре от всички. Сега идеята е да го приложим в „Кайсиева градина“. Никой не е вълшебник и няма магическа пръчица. Важна е тенденцията. Мисля, че хората го виждат. С усилията, които положихме като администрация, заедно с фирмите по поддръжката, показахме как може да се поддържа един немалък район по отношение на озеленяването, по отношението на чистотата и хигиената.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

От НИМХ обявиха какво ще бъде времето по Черноморието на 1 октомври

Според прогнозата на НИМХ днес (1 октомври, вторник) по Черноморието ще бъде с променлива облачност…

преди 13 минути

Ще промени ли ремонтът през местност „Боровец“ маршрута и разписанието на автобус № 46?

Ремонтът през местност „Боровец“ няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46 на…

преди 13 часа

Голям грях в Айтос: Изхвърлиха новородено бебе до кофи за боклук

Стана ясно, че новородено бебе е било изхвърлено до кофи за боклук в Айтос. Сигнал…

преди 14 часа

Спортни звезди вдъхновиха децата в детска градина във Варна по време на Седмица на спорта

През изминалата седмица ДГ №30 "Синчец"- гр. Варна реализира събитие по повод Европейския ден на…

преди 14 часа

Иван Илчев: Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от „Св. Александър Невски“ на „Св. Иван Рилски“

И според академик Иван Илчев би било добре ако площадът и храмът "Св. Александър Невски"…

преди 14 часа

Марешки има интерес към Спартак – Варна?

Припомняме, че шефът на Спартак Варна Павлин Николов реши да спре финансирането на „соколите“ след…

преди 14 часа