Категории: България

Две области затягат контрола над мерките заради ръст на заболели с Covid-19

Реклама

Това са София и Сливен. Двата града се върнаха в червената зона по заболяемост

Готовността за възстановяването на присъствените учебни занятия от четвъртък, 4 февруари, за ученицитe от 7, 8 и 12 клас и спазването на противоепидемичните мерки обсъди днес Софийския оперативен щаб под ръководството на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщават от общината. В София има леко покачване на заболеваемостта и отново е в критичната червена зона, отбелязаха от Столичната РЗИ.

Кметът настоя да се засили контрола за спазване на противоепидемичните мерки. Продължават проверките за носенето на маски в градския транспорт, търговските вериги, както и моловете. Дирекция „Образование“ и „Здравеопазване“ на Столична община ще проверява работата на детските градини, ясли и училищата.

Екипите на СДВР, Общинска полиция съвместно със Столичен инспекторат проверяват търговски обекти и хранителни вериги. Засилва се контролът и в обществения транспорт.

По данни на старши комисар Георги Хаджиев за последните две седмици са съставени 600 предупредителни протокола, 317 полицейски разпореждания и 168 акта за неспазване на изискването за носене на маски. Столичната полиция е извършила проверки на поставени под карантина на 2862 лица.

В градския транспорт се извършва дезинфекция на превозните средства. Дезинфекцират се и спирките на обществения транспорт. Софийският щаб обсъди и продължаването на дейностите по поставяне на ваксини на желаещите от първа и втора фаза – медици, възрастни хора, както и на учители и непедагогически персонал.

От началото на седмицата са поставени над 500 ваксини на учители и непедагогически персонал в столични детски градини и училища. Подготвя се възможността за разкриване на кабинети за ваксинация и в пет от столичните ДКЦ-та. Мобилните екипи на общината започват поставянето на ваксини и в частните домове за възрастни хора.

„В област Сливен, която отново е в „червената зона“, се засилва контролът на противоепидемичните мерки“. Това съобщи пред журналисти областният управител Чавдар Божурски.

Той е възложил на Регионалната здравна инспекция да направи анализ на актуалната епидемична обстановка, предаде „Дарик“.

Повод за това са данните от началото на седмицата, които поставиха Сливен, заедно с още осем области, отново в „червената зона“ на картата за заболяемостта в страната.

Целта на искания анализ, е специалистите да посочат какви допълнителни мерки са необходими в областта, за да се ограничи рискът от заразяване.

Към момента заболяемостта в областта е 152 души на 100 хиляди души. Активните случаи на COVID-19 са 375, като 305 от болните са на домашно лечение, а 70 са хоспитализирани.

Продължава активното тестване на персонала в училищата, както и регулярното ваксиниране на медиците. Всички дози, получени в Сливенска област, са оползотворени.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 41 секунди

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 7 минути

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 17 минути

Главчев отива в Ню Йорк

Стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха за бъдещето…

преди 29 минути

Учени съхраниха целия човешки геном върху „кристал на паметта“, който може да оцелее милиарди години

Въпросният кристал може да издържи на екстремни условия като температури до 1000 градуса по Целзий,…

преди 31 минути

Нов „Черен списък“ във Варна. Важна първа реакция

В редакцията на медия "Нова Варна" постъпи позиция на председателя на Общински съвет-Варна Христо Димитров…

преди 43 минути