Категории: България

Доц. Гломб: Трябва да бъдем подготвени и за бактериални пандемии (ВИДЕО)

Реклама

Вирусологът доц. Любомира Николаева–Гломб заяви в ефира на „Здравей, България“, че тази пандемия е не е най-голямата и има редица други болести, които могат да бъдат причина за бъдещи пандемии. Тя споделя, че е нормално броят на заразените да се покачи, заради разхлабването на мерките.

„Вероятно следващите пандемии ще бъдат отново вирусни, но да не забравяме, че могат да бъдат и бактериални. Трябва да се подготвим и за подобен вариант. Бактериите могат да се усъвършенстват и да победят антибиотика. Причината е безконтролното му прилагане. Постоянно чувам от близки „бях на лекар и той дори един антибиотик не ми предписа”, казва доц. Любомира Николаева–Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в НЦЗПБ.

По думите ѝ пандемията от COVID-19 нито е най-голямата, нито е най-унищожителната в историята на човечеството. „Пандемии и епидемии винаги е имало и ще има. Само преди век грипната пандемия е отнела между 20 и 50 милиона живота. Тоест, повече от жертвите на Първата световна война”, поясни Гломб.

И допълни, че СЗО има списък от десетина болести, които са предполагаемите причинители на бъдещи пандемии. „В него са например Кримска хеморагична треска,  вирусът Зика, Ебола и тн.”, уточни вирусологът.

Доц. Любомира Николаева–Гломб коментира и новината, че вече мутиралият британски вариант на COVID-19 отново е мутирал.

„Британците заложиха на специален институт, който се занимава само с коронавируса. Оказа се, че върху британския вариант, който циркулира в Англия, се е появила известната мутация 484К, при която една аминокиселина е заменена с друга. Тя е характерна за южноафриканския щам. Предполагам, че това няма да бъде голям проблем. Преболедувалите и ваксинираните просто ще имат леко по-слаб имунитет, а не липсващ. В Националния център по заразни и паразитни болести имаме машини и специалисти, които извършват изследвания на щамовете. До момента при 33 проби е установен британския вариант. Търсим и южноафриканския и бразилския”, уточни Гломб.

По думите ѝ е нормално броя на заразените леко да се повиши, защото мерките у нас се разхлабват. „Най-важно е да няма паника. Децата над 12-годишна възраст предават вируса по-лесно, както възрастните. Тези в детската градина и началните училища имат по-малко рецептори и вирусът се прикрепя по-трудно”, коментира още вирусологът.

По публикацията работи: Мариела Анастасова 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Круизен кораб катастрофира в река Дунав: Има загинали

Стана ясно, че двама души загинаха, а други петима бяха в неизвестност след предполагаем сблъсък…

преди 10 минути

ПП-ДБ се сринаха в социологията

Стана ясно, че една четвърт от традиционните избиратели все още не са решили за кого…

преди 18 минути

Внимание, шофьори: Ако пътувате за Бургас утре, това е важно за вас

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание между 60-ти и 62-ри км на АМ…

преди 2 часа

Обявиха последни новини за състоянието на словашкия премиер

Стана ясно, че животът на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е в опасност след…

преди 2 часа

Почина една от най-популярните личности в света

Стана ясно, че е починала Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и политически коментатор…

преди 3 часа

Важно за всички ученици в България: Кога са на училище

Както е известно в момента тече дълъг уикенд за учениците в България. Децата са на…

преди 3 часа