in

Лекар алпинист: Човешка грешка е причината за смъртта на Скатов

Снимка: Facebook/Атанас Скатов

Новината за смъртта на Атанас Скатов потресе България в петъчния ден. Теориите за причината са няколко. Според Карина Сълова фатална роля изиграва умората.

„Не може да се говори за старо въже. Те са опънати от шерпите, които изкачиха върха преди 2 седмици. Най-вероятно се касае за човешка грешка, предизвикана от умора”, смята Карина Сълова – алпинист и лекар на височинни експедиции, предаде NOVA.

Тя заяви, че зимните изкачвания са изключително трудни, а К2 е връх, който носи славата си на най-тежкия. Сълова е изненадата от липсата на допълнителна осигуровка, която обикновено се прави при такива трудни изкачвания.

„Като лекар, аз смятам, че трябва да си изкачвал и други осемхилядници при зимни условия, за да се посготвиш”, обясни Сълова.

Атанас Скатов загина при опит да изкачи втория най-висок връх в света К2. Той имаше зад гърба си 10 осемхилядника и стана първият българин, изкачил континенталните първенци.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/