in

Математикът на Щаба с притеснителна прогноза: До дни ни очаква трета вълна на заразата (ВИДЕО)

Кадър: vbox7

Опасно близо ли сме до нова критична точка на пандемията?

„Ние ще изкараме тази седмица и още следващата ще доближим тези 1500 случая на ден. Ако се оставят нещата така, то числата ще продължат да нарастват”. Това заяви в студиото на ”Здравей, България” математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

По думите му след броени дни може да се очаква трета вълна на заразата.

„Разпространението на вируса в един момент става преобладаващо дифузно. И тогава започват проблемите”, посочи математикът.

„Когато 10 души започнат да заразяват 13, то случаите на заразени ще започнат бързо да растат“, каза още той по повод предстоящата трета вълна на COVID-19.

„До вчера имаше една опасна област – Кюстендил, от днес и Пазарджик е в групата“, съобщи математикът и добави: „На днешния брифинг на Щаба няма да чуете кой знае какво, но от другата седмица – да“.

„Смъртността в България е проблем, защото народът е болен. Има едно леко и бавно намаляване на жертвите на вируса, но това става бавно”, категоричен е проф. Витанов.

„Ваксинирането влияе върху разпространението на вируса – колко по-бързо, толкова по-добре. 3,5 милиона имунизирани българи ще ни решат проблема, при над 1-2 милиона ваксинирани ще се усети рязка промяна“, завърши проф. Николай Витанов.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/