in

На днешния ден преди 8 години: Отиде си великият български актьор Тодор Колев

кадър: YouTube

На днешния ден през 2013 г.след тежко боледуване от рак на белите дробове е починал Тодор Колев. Той е роден на 26-ти август 1939 г. в Шумен.

Тодор Колев завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1965 г. Надхитря с успех комисията при приемането си, като обува обувки с високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях“, театър „София“ и Театър 199. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му.

Тодор Колев участва в над 40 игрални филма, сред които са „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“.

Бил е и депутат по време на Седмото велико народно събрание 1990-1991.

Последният филм, в който се снима, е сериалът „Сутрешен блок“, излъчван през 2012 година по ТВ7.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.