in

3720 лева е възнаграждението на кмета на една от най-бедните общини у нас (ВИДЕО)

кадър: NOVA

Кметът на най-малката и най-бедната община в област Добрич, община Крушари, ще получава по-голяма заплата от редица свои колеги, ръководещи най-големите общини в страната. Неговото възнаграждение е 3720 лева и е било гласувано от Общинския съвет на Крушари, още преди да бъде приет бюджетът за настоящата година.   

3797 души е населението в община Крушари по последни данни на Националния статистически институт, към края на 2019 г. Общината е най-малката в област Добрич с 19 села и нито един град. Безработицата към края на януари т.г. в Крушарско е 15,5%, при средно за областта – 6,1 на сто, предава NOVA.

С какво все пак кметът Илхан Мюстеджеб е заслужил възнаграждение, по-голямо от редица свои колеги, които ръководят най-големите общини у нас.

„Миналата година заплатата ми беше 3100лв. Аз съм направил на моите заместници заплатите 2700 – 2800. Нали трябва да съм адекватен? Аз взимам решението, аз отговарям, аз от сутринта досега съм подписал сигурно 100 – 200 документа. Аз нося отговорност за всяка стотинка. Мисля, че е реципрочна на заплатата, която получавам”, казва кметът Илхан Мюстеджеб.

По данни на Института за пазарна икономика, на 1 общински служител тук се падат 81 души, като в повечето общини у нас, обхватът е между 100 и 300 човека. Крушари не е единствената община в страната, която не отговаря на изискването за минимален брой население от 6 хиляди жители, но това, което я прави уникална е високата заплата на кмета – 3720 лв., гласувана неотдавна от Общинския съвет с 9 гласа  “за”,  3  “против” и 1 “въздържал се”. Сред противниците на скоростното увеличение с 45% за година и три месеца са съветници от двата полюса на политическия спектър.

„В условията на пандемия, световна икономическа криза и при такива нива на безработица в страната, областта и особено в нашата община, където винаги са били високи, считам, че е напълно неприемливо и неморално такова увеличение на заплатата на кмета”, казва Радослав Йорданов, общински съветник от ГЕРБ.

„Аз с удоволствие бих гласувал и 10 000 лева заплата на работещ кмет. Община Крушари събира годишно около 500 лв. патентен данък. Това само по себе си говори, че в общината липсва индустрия. Земеделието може да осигури работни места единствено по време на кампании”, казва Здравко Здравков, общински съветник от БСП.

Заради жестоката суша м.г. голяма част от хората остават и без това препитание. В общината няма спешна помощ, а линейките от областния град пътуват за час само в едната посока до най-отдалечените села на границата с Румъния. Общопрактикуващите доктори пък обслужват населението само по 2-3 часа на ден.

За първи път от много години насам, кметът може да се похвали, че в неговия мандат общината има сключен договор за зимно поддържане и снегопочистване с фирма с името на древногръцкия бог Танатос.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/