in

Новият храм „Св. Прокопий Варненски“ крие уникални изненади за вярващите (ВИДЕО)

Снимка: "Нова Варна"

Варна се сдоби с нов храм. В неделното утро на 14 февруари Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети храм „Св.преподобномъченик Прокопий Варненски“.

Новооткритата църква не е просто ново място в града, на което вярващите могат да запалят свещи и да се помолят. Освен че това е първият голям храм във Варна за последните 110 години, той е уникален по замисъл за цялата страна. Екип на „Нова Варна“ се срещна с архитекта на сградата – Делян Жечев, който ни разкри повече детайли.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„Това не е класическата църква, която всички познават. Към храма има придружаващ енорийски център, който е свързан с истинско помагане на вярващите. Всичко под двора е изкопано и има построени зали – компютърна зала, библиотека, социална кухня и др. Представете си следната ситуация – възрастна жена или болен мъж, с финансови проблеми и прочее – идва да се помоли. За разлика от другите църкви, след като запали свещ, ще бъде отведена в центъра, където да намери помощ. Там ще бъде посрещната от юристи, лекари, финансисти – доброволци, които да ѝ помогнат“, коментира архитект Жечев.

Цялото интервю вижте във видеото.

По интервюто работи Снежина Раева

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.